Lihtsad reeglid, et pidulik kodune õhtusöök õnnestuks

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavapärasest pidulikum: 
lihtsatest pannkookidest saab efektsemas seades ja erilisemate lisanditega pidulikuma moega suupiste.
Tavapärasest pidulikum: lihtsatest pannkookidest saab efektsemas seades ja erilisemate lisanditega pidulikuma moega suupiste. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Emadepäev on ukse ees ja paljud pered plaanivad nädalavahetusse tavalisest pidulikumat õhtusööki. Kuidas teha nii, et see õnnestuks?

1. Planeeri

Planeerimata pidu ei pruugi õnnestuda - sestap tuleks kõik varakult hoolikalt läbi mõelda. Missugune on pakutav menüü, kui palju kutsute külalisi (ideaalne õhtusöögikülaliste arv on kuni 8 inimest), toimumise aeg ja koht, kindlasti tuleks välja saata konkreetsed kutsed ning alati on hea märkida ka seda, et hilinemine pole soovitav: sa ei jõua ju toitu lõputult soojendada ning samuti on hilinemine ebaviisakas teiste külaliste suhtes. Võid haarata peo ettevalmistamisse ka teised pereliikmed, aga nii, et igaüks teab täpselt oma ülesandeid.

2. Loo meeleolu

Mõtle läbi ka peo teema, sellest lähtuvalt loo meeleolu: lauakaunistused, muusika. Ära unusta detaile - egas ilmaasjata ei öelda, et saatan varitseb detailides!

3. Näita oma parimat

Kapipõhjas leidub ilusat portselani ja köögis oled õppinud uusi kokkamisnippe? Pole paremat võimalust kui pidulik õhtusöök, et seda näidata! Laudlina ja riidest salvrätikud olgu kindlasti ka enne laualepanekut triigitud, lauanõud ja söögiriistad -klaasid korralikult puhastatud.

4. Võta aega

Toiduained tuleks muretseda varakult ja ettevalmistused köögis niipalju, kui võimalik varem ära teha, et vältida viimasel minutil kiirustamist köögi ja söögitoa vahel. Sea end enne külaliste tulekut korda ning jäta aega rahuneda ning juua väike jook enne, kui kõik saabuvad.

5. Ära unusta suupisteid

Suupisted peaks olema samuti läbimõeldud kui pearoog ja magustoit. Võid sättida pisikesi suupäraseid ampse suurematele lidudadele, mida lauas istujad omavahel ringi ulatavad. Pea meeles, et hea suupiste ei pea sugugi olema kallis, ent peab olema kaunilt serveeeritud.

6. Mõtle läbi joogikaart

Eestimaalaste pidudel kipub seda va kangemat ikka liiast pruugitama. Joogivaliku võiks läbi mõelda: miks mitte serveerida suupistete kõrvale hoopiski alkovaba booli? Klaasike head veini pearoa kõrvale ning väike pits head konjakit kohvikõrvaseks on piduseks joogiks enam kui küll.

7. Sinu pidu, sinu reeglid

Peokorraldajana määrad sina, kuidas asjad käivad: kas lapsed ja täiskasvanud istuvad ühes lauas või on kõrvaltuppa kaetud näiteks temaatiline lastelaud, kuhu jäävad koduloomad ning kas mobiiltelefon võetakse lauda kaasa või ei. Samuti on hea tubakasõltlasi varakult teavitada, kuidas teie majapidamises suitsetamisega lood on.

8. Hea peoperenaine/peremees on peo juht

Kui pidu on detailideni läbi mõeldud, hoolitse viisakalt, ent märkamatult selle kulgemise eest. Kui keegi kipub vestlusest kõrvale jääma, aita teda kaasa tõmmata. Võid rahulikult peo kulgemisse õhtusöögi käikude vahele erinevaid lühikesi ja põnevaid tegevusi integreerida - olgu see siis jalutuskäik aias või mõni muu seltskondlik tegevus. Pea aga meeles, et ükski pidu ei ole tore, kui ta igavesti kestab: kui lõpetad õigel ajal, jõuavad külalised kenasti koju ning ise jõuad peo tagajärjed kenasti likvideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles