Kolm miljonit õnneloteriiga võidetud senti aitasid Pelgulinna maja ehitada

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanadel majadel on rääkida tihti põnevaid lugusid - ajaloolane Jaak Juske jagas Postimehe koduportaaliga oma Pelgulinna kodumaja lugu.

«1938. aasta paiku võitis Aleksander Aug õnneloteriiga üle 3 miljoni sendi ehk mitme aasta palga. Aleksander otsustas koos sõbraga ehitada Pelgulinna lõppu Heina ja vastrajatud Taime tänava nurgale Kopli kaubajaama äärde 12 korteriga maja,» rääkis Juske. Okupatsiooni alguseks oli ilus Tallinna-tüüpi kortermaja valmis, aga seinapalke ei jõutud laudisega katta. Pärast sõda kaeti need  krohviga ning nõukaajal jäi eluhoone üsna armetusse seisu.

«1993. aasta paiku müüs maja tagasi saanud õigusjärgne omanik selle kahele ärimehele, kes ehitasid korterid keldrisse ja pööningukorrusele ning asusid neid siis maha müüma. Nii on täna majas kokku 18 korterit, kusjuures keldrikorruse vanas garaaźis tegutseb väike söögiidude tööstus,» rääkis ta.

2004. aastal osustas korteriühistu asuda maja renoveerima. «Otsiti välja algne projekt, lõhuti maha nõukaaegne krohv ja pandi majale ilus kirsipunane laudis. Korrastatud maja sai ka linnalt tunnustuse,» jutustas Juske kodumaja lugu.

Hoone juures on kuurid ja suur hooldatud aed. «Just siin tähistasime mullu sügisel majarahvaga üheskoos oma kodumaja 75. sünnipäeva.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles