Nipinurk: köögis kord majja

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köök.
Köök. Foto: SCANPIX

Korras ja hästi organiseeritud köök ei jäta mitte ainult külalistele head muljet, vaid teeb meele rõõmsaks ka seal igapäevasel toimetajal. Koduportaal jagab häid nippe köögi korrastamiseks.

1. Leia kokaraamatutele õige koht

Kokaraamatud võivad olla köögis ja ka avariiulil, ent nad ei tohiks kokku puutuda rasva, kuuma õhu ja muu taolisega, mistap tuleb neile  leida sobiv koht.

2. Riputa

Nagid on head ruumi kokkuhoidjad: võid potid-pannid vabalt konksu otsa riputada, käterätikutest-põlledest kõnelemata. Disainerid pakuvad ka lustakaid tasside ja söögiriistade hoidjad, tasub sellegi variandi peale mõelda.

3. Mõtle kasutusele

Asjad, mida kasutad iga päev, olgu paremini kättesaavad.

 4. Planeeri kööki läbimõeldult

Mitte kõik asjad köögis pole standardmõõtmetega, sestap planeeri oma köök hästi läbimõeldult ja asjade suurusest ning kasutusotstarbest lähtuvalt: sa ei taha lõppude lõpuks ju kulutada raha kaunitele köögikappidele, kui asjad lihtsalt ära ei mahu.

5. Koonda asjad lähtuvalt kasutusotstarbest

Potid-pannid ja muud toiduvalmistamistarvikud olgu pliidi lähedal, nõudepesutarvikud kraanikausi juures.

6. Loo plastikkarpidele ja kilekottidele kindel koht

Igast kapist väljapudenevad plastkarbid või nutsakusse kortsutatud kasutatud kilekotid on majapidamise nuhtlus. Leia plastikkarpidele kindel sahtel ja säti nad üksteise sisse, kui võimalik, loo kaantelegi oma koht. Kilekotid tasuks voltida kokku kolmnurkadeks, nii võtavad nad vähem ruumi.

7. Kasuta liikuvaid riiuleid

Väljatõmmatavad riiulid hõlbustavad oluliselt kappidest asjade kättesaamist.

8. Eralda söögiriistad

Söögiriistu aitab korras ja omaette vahedes hoida spetsiaalne sahtlisisu. Kes seda muretseda ei taha, võib aga kasutada ka näiteks erivärvilisi kohvikruuse ja sinna kahvlid-noad-lusikad torgata.

9. Hoolitse korraliku valgustuse eest

Köök peab olema korralikult valgustatud: valgust peab olema piisavalt nii tööpinnal kui ka kappide-riiulite juures, et leiaksid vajaliku kenasti üles.

10. Näita kaunist portselani

Kui sul on ilusaid nõusid, ära peida neid kapisügavusse, vaid näita uhkusega külalistele.

11. Kasuta korve ja karpe

Erivärvilised karbid ja kaunid korvid aitavad sul organiseerida väiksemaid köögis vajaminevaid asju, ent jätavad riiulitesse sätituna korrastatud mulje. Mõned asjad võid pakkida ka läbipaistvatesse karpidesse.

12. Kapiuks kui hoiukoht

Kui riiulid on asju täis sätitud, saab kapiuksele alati sättida näiteks taskuid maitseainete, karbikeste-topsikeste vms. jaoks. Samuti võib seal koha leida kalender, meeldetuletuste ja teadetetahvel.

13. Serveerimislaud pole häbiasi

Mõni ratastel köögiabiline aitab mitte ainult kööki hoiuruumi teha, vaid hõlbustab ka pidulikuks õhtusöögiks valmistumist - saad suurema hulga nõusid korraga söögituppa toimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles