Kaasaegne ehitis sünnib virtuaalreaalsuses

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Büroohooned Tallinna kesklinnas.
Büroohooned Tallinna kesklinnas. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Uus eestlastele kättesaadav tasuta veebitööriist võimaldab luua ehitisest virtuaalse simulatsiooni alates ideest ja eelarve planeerimisest kuni teostuseni.

Briti Kuningliku Arhitektide Liidu ja Ameerika klaasitootja Guardian poolt spetsiaalselt Euroopa ehitiste energiatõhusaks projekteerimiseks välja töötatud tööriistaga BIM (Building Information Modeling) on võimalik luua nii hoonete, sildade, suurte tehasekomplekside kui sadamate simulatsioone. «Oleme jõudnud ajajärku, kus ehitise projekteerimiseks vajalikud paber ja pliiats on täielikult asendunud uue tehnoloogiaga, mis võimaldab ehitusprotsessis säästa nii aega kui raha,» ütles Guardiani esindaja Vaidas Petkevičius. «Kuna programm võtab arvesse erinevaid ehitustehnilisi parameetreid nagu näiteks klaasikonstruktsiooni tüüp ja fassaadi nurk maailmakaarte suhtes, siis on juba protsessi alguses võimalik hinnata nii hoone energiatõhusust kui eelarvet.»

Vaidas Petkevičiuse sõnul on tegemist esimese tööriistaga, mis on mõeldud spetsiaalselt klaaslahenduste projekteerimiseks ja visualiseerimiseks. «Kuna BIM on kohandatud Euroopas kehtivaid ehitusnorme silmas pidades, võimaldab projektile samal ajal nii tellija kui ehitaja juurdepääsu ning pakub põhjalikku ülevaadet hoonest ja eelarvest, siis muudab see kogu projekteerimisfaasi kõigile osapooltele kiiremaks ja mugavamaks,» selgitas Petkevičius.

BIM on tasuta saadaval aadressil: http://www.sunguardglass.eu/SpecificationsResources/OnlineTools/BIM/index.htm

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles