Põnev tööpakkumine: Veneetsia biennaaliks vajatakse kuraatorit

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veronika Valk.
Veronika Valk. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Arhitektuurikeskus (EAK) otsib rahvusvahelise konkursiga järgmiseks aastaks Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti väljapaneku kuraatorit.

Konkursi eesmärk on EAK teatel leida parim ideekavand, mis tutvustab Eesti arhitektuuri ja linnaehitust ning tõstab meie arhitektide ja arhitektuurimõtte nähtavust maailmas.

Võistlusele oodatakse kunstiteadlaste, kunstiajaloolaste, arhitektide, disainerite, sisearhitektide, ajaloolaste jt arhitektuurivaldkonnaga seotud erialase taustaga kuraatorite töid. Võistlustööde esitamise tähtaeg on 31. augustil.

Võistluse žürii esimehe, EAK juhataja Raul Järgi sõnul ei ole käesolevaks hetkeks järgmise aasta arhitektuuribiennaali üldteema ja peakuraator veel teada. «Sellegipoolest ootame võistlusele Eesti näituse ideid, mis oleksid üleilmselt aktuaalsed ja käsitleksid Eesti nüüdisarhitektuuri olulisi tahke,» selgitas Järg.

Žürii liikme, kultuuriministeeriumi arhitektuuri- ja disaininõuniku Veronika Valgu hinnangul on oluline eelkõige väljapaneku rahvusvaheline läbilöögivõime, aga kindlasti ka see, et näitust saaks pärast biennaali lõppu hõlpsalt ka Eestisse tuua.

«On tähtis, et Veneetsias näidatavat saaks ka siinsele auditooriumile lähemalt avada ning samuti see, et seda oleks võimalik edaspidi mujal maailmas näidata,» rõhutas Valk.

Valk loodab, et võistlusel osalejad suudavad oma kavandites välja tuua selle, mis on Eesti arhitektuurimaastikul maailma mastaabis sedavõrd relevantne, kõnetav, mõtlemapanev ja intrigeeriv, et seda tasub Veneetsiasse maailmale näha viia.

Eesti on Veneetsia arhitektuuribiennaalil osalenud alatas 2000. aastast, seni kokku seitsmel korral. Viimati, aastal 2014, esindas Eestit Johanna Jõekalda, Johan Tali ja Siim Tuksami poolt kureeritud ekspositsioon «Vaba ruum» («Interspace »), mis keskendus avalikule ruumile kui keskkonnale, kus  segunevad ametlik ideoloogia ja selle isiklikud tõlgendused.

Konkursi tingimused leiab EAKi kodulehelt www.arhitektuurikeskus.ee/veneetsia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles