Toila spaahotell kattis 9-kordse paneelmaja päikesepaneelidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks sein juba toodab elektrit.
Üks sein juba toodab elektrit. Foto: Põhjarannik

Toila spaahotell otsustas 9-kordse hotellihoone fassaadi remonditööde käigus katta päikesepaneelidega, mille maksimaalne elektritootmisvõimsus on 85 kilovatti, kirjutab Põhjarannik.

Spaahotelli tegevdirektor Jaak Pruunes nentis, et kõvera betoonseina katmine päikesepaneelidega on kaks ühes lahendus: fassaad on vähemalt kaugelt kena vaadata ja ühtlasi toodab see elektrit.

«Nii kõrget seina − 30 meetrit − pole Eestis keegi teine paneelidega katnud. See on keeruline, tüütu ja kallis tegevus,» kommenteeris Pruunes kulukat fassaadikaunistust.

Kokku investeeriti nii katuse kui fassaadi päikesejaama ligi 100 000 eurot.

«Ilusa ilmaga on viie sauna kütmise võimalus, vihmase ja pilvisega saab päikesega köetuks heal juhul üks saun. Minult küsitakse pidevalt, millal see ära tasub. Kümne aastaga ikka, varem ei julge lubada,» rääkis Pruunes.

Päikeseenergia paneelide tarnija kinnitusel on tegemist ainulaadse projektiga nii Eestis kui lähiriikides. Fassaadile saavad lähiajal monteeritud kõik 240 paneeli, kinnitas OÜ Elektroskandia müügijuht Hardi Raiend lehele.

AS Toila Sanatooriumi 2013/2014. aasta müügitulu oli 6,9 miljonit eurot, millelt saadud puhaskasum oli 726 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles