Üüriäri ABC: äärelinna ja kesklinna korterite võrdlus

Tõnu Toompark
, Kinnisvarakool OÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võtmed. Korterite üürimine.
Võtmed. Korterite üürimine. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Kinnisvara väärtuse paneb paika asukoht. Üüriinvesteeringut planeerides tuleb samuti otsustada, kas teha investeering kesklinna või äärelinna, kirjutab Tõnu Toompark Kinnisvarakool OÜst.

Kesklinna korterite üürihinnad on kallimad, seetõttu on nende nõudlus väiksem. Väiksem nõudlus võib tähendada, et üürileandmiseks kulub enam aega. Vahepealse korteri tühjana seismise ajal peab korteri kommunaalkulud tasuma omanik omast taskust.

Kesklinna üürilepingud on lühemaajalised

Praktika näitab ka, et kesklinna üürilepingud on lühemaajalised, kui äärelinnas. Sellele lisaks on kesklinna üürikorterite omavaheline konkurents kõige suurem, sest valdav osa üüripakkumistest asub kesklinnas.

Kesklinn pakub pikaajalise väljaüürimise kõrval veel ühe võimaluse. Südalinna kortereid on võimalik lühiajaliselt ehk päevade või nädalate kaupa välja üürida. Kui omavahel kombineerida turismi kõrgperioodide lühiajaline kõrge hinnaga väljaüürimine ja muul ajal pikaajaline välja üürimine, võib tulemus rahaliselt üsna rõõmustav olla.

Äärelinnas on suurem nõudlus

Äärelinna odavamate korterite puhul on nõudlus suurem ja neid on võimalik lihtsamini ja kiiremini välja üürida. See tähendab üürileandja jaoks väiksemat vakantsust ja kõrvalkulu, mille omanik peab ise oma rahakoti arvelt kinni maksma.

Äärelinna uus korter konkureerib hinna poolest paljuski kesklinna pisut vanema korteriga. Seetõttu ei pruugi äärelinna uues majas asuv üürikorter väga head rahavoolist tootlust pakkuda, sest inimesed eelistavad tihtipeale sama hinna puhul pigem kesklinnale lähemale kolida.

Üldjuhul on kesklinna korterite üüritootlused madalamad, kui äärelinna korteritel. Samas on kesklinna korterite likviidus kõrgem, st üüriprojektist väljumisel on korterile märksa hõlpsam ostja leida.

Välismaalased eelistavad kesklinna

Välismaised kliendid eelistavad enamasti elada kesklinna, mitte äärelinna üürikorterites. Samas on välismaalastest kinnisvaraturu osaliste osakaal siiski suhteliselt tagasihoidlik. See tähendab, et sellele sihtrühmale kurssi võtta ei pruugi olla kõige mõistlikum.

Loe rohkem praktilisi nõuandeid, kuidas eluruumide üüriäris edukas olla käsiraamatust “Korter üürile – närvesööv hobi või rikkuse allikas?“, mille autorid on kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark ja jurist Evi Hindpere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles