Pärnu korterite hinnad tõusevad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue näo saanud Villa Fröhling Pärnus.
Uue näo saanud Villa Fröhling Pärnus. Foto: LVM kinnisvara

Pärnu korterituru pakkumine on kokku tõmmanud. See on viinud nii tehingute kui pakkumiste keskmise hinna tõusule, kommenteeris suvepealinna korterituru arenguid Eesti suurima kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

«Pärnu korteriturg peegeldab paljus 2-3 aastat tagasi Tallinnas-Tartus toimunut. Suvepealinna korteripakkumiste arv portaalis KV.EE väheneb. Kokku kuivav pakkumine on juba kergitanud hindu,» selgitas  Teslon. «Kui pakkumisi jääb vähemaks ehk konkurents kinnisvaramüüjate vahel väheneb, on võimalus hinnal kasvada.»

Portaalis KV.EE otsis juunis ostjat ligi 850 korterit keskmise ruutmeetrihinnaga 1280 eurot. Vaatamata vähemale pakkumisele on Pärnu korteritehingute arv kasvamas. Tänavuse II kvartali tehingute arv 192 on viimaste aastate üks kõrgeimaid näitajaid.

«Majandusloogika ütleb, et kui pakkumine väheneb, aga tehingute arv kasvab ehk nõudlus suureneb, peavad hinnad edasi kerkima,» arutles Tarvo Teslon. «Nii näeme, et tehingute arvu tõus on loogilise jätkuna kaasa toonud korteritehingute hindade tõusu. Samuti on kasvanud korterite pakkumishinnad portaalis KV.EE. Pärnu korteritehingute keskmine hind 2015 II kvartalis oli maa-ameti andmetel 925 €/m².»

Pärnu korterituru ärkamise taga on mitmeid asjaolusid. Paljus toetavad kinnisvaraturgu pangad, kes pakuvad eluasemelaenu enneolematult madala intressimääraga. Soodsa intressimäära kõrval on väljastatavate laenude maht kasvamas, mis toetab nõudluse kasvu veelgi.

«Üldisest keskkonnast ehk tähtsamgi on asjaolu, et Pärnu korterituru kriisi põhja järel praktiliselt paigale jäänud hinnad on muutunud ostjatele taas atraktiivseks. Lisaks pöörduvad hooajalistel põhjustel Pärnule paljude suvitajate pilgud, kes on taas hakanud suvekorterite soetamisele mõtlema,» tõi Tarvo Teslon välja Pärnu korteriturgu mõjutavad tegurid. «Üldiselt anname seni varjusurmas olnud Pärnu korteritele tänavu suvel ostusoovituse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles