Kodu ja raha: 4 suurt viga, mida tuleks kodu ostes vältida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorpaar huvitub kinnisvara ostust.
Noorpaar huvitub kinnisvara ostust. Foto: SCANPIX

Kui mujal maailmas ollakse nõus ka kogu elu korterit üürima, on eestimaalased pigem oma kodu ostmise usku. Koduportaal jagab Forbesi nõuandeid rahalistest karidest, mida tulevasel koduomanikul tuleks vältida.

1. Täpsete arvutuste puudumine

Veel enne, kui mõnd väga meeldivat kinnisvaraobjekti vaatama lähed, tee täpsed arvutused  oma kulude ja tulude kohta: vaata rangelt üle kõik oma sissetulekud ja püsikulud ning pane paika oma võimalused. Nii saad teada, milline hinnaklass üleüldse kõne alla tuleks.

2. Üle võimaluste elamine

Ilusad ja kallid kinnisvaraobjektid on mõistagi meelitavad, ent kui ikkagi majanduslikud võimalused ei luba, pole mõistlik endal laenumaksetega hinge päris kinni nöörida. Pea meeles, et kinnisvara ostuhind on ühekordne kulu, kuid sellega kaasneb suur hulk kulutusi selle hooldusele ja haldusele,  kindlustusmaksed, olenevalt asukohast ka muud lisakulutused vms. Mis kasu on kaunist terrassist, kui pead pärast selle soetamist 30 aastat soodumüügilt saadud tatart sööma?

3. Pikaajalise plaani puudumine

Sinu karjäär võib praegu olla tipus, kuid kinnisvara eest tuleb laenuga tasuda näiteks 30 aastat. Millised on su tulevikuplaanid? Kas kavatsed kolida või paikseks jääda? Kas plaanid perekonda ja lapsi? Kõik need asjad peaks enne kinnisvara soetamist olema selgeks mõeldud.

4. Pole piisavalt paindlikkust

Vali selline kinnisvaraobjekt, mis jätab sulle rahaliselt piisavalt hingamisruumi ja võimaldab vajadusel paindlikkust: näiteks selline, millel on väärtus järelturul või mis üüriturul hinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles