Tutvustame kodudisaini: String riiul

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui mõelda Rootsi disainile, tuleb paljudele esimesena meelde Ikea. «Tegelikult on see riik sünnikohaks mitmele disainiikooni staatust nautivatele mööbliesemele. Üheks selliseks on String riiulid, mis on püsinud populaarsena juba üle 60 aasta,» rääkis ELKE Mööbli tegevjuht Siim Siigur.

String on tema sõnul tegelikult mitte lihtsalt riiul, vaid riiulisüsteem, mille suurimaks võluks on geniaalne kombineerimisvõimalus. «See ja lihtne, selge ning ajatu disain muudavad Stringi sobivaks mistahes ruumile,» rääkis Siigur.

String ja Bonnier

Kõige algupärasema String riiulisüsteemi autoriks on rootsi arhitekt ja disainer Nils Strinning, kellele andis esimese riiuli tootmiseks 1949. aastal tõuke Bonnieri kirjastus. «Nimelt otsustas kirjastus, et kui ärgitada rootslasi rohkem raamatuid ostma, peaks neil olema ka üks korralik riiul raamatute hoidmiseks.  Seetõttu korraldaski Bonnier konkursi, mille eesmärgiks oli leida praktiline, taskukohane ja kergelt kokkupandav raamaturiiul. String riiul pälvis konkursil esikoha,» jutustas Siigur. «Muide, Bonnieri riiulikonkursi näol polnud sugugi tegu väikese kohaliku võistlusega. String riiul tuli võitjaks 194 konkursitöö hulgast, mis esitati erinevatest riikidest üle maailma.»

Osake pea igas kodus

Huvitav on Siiguri sõnul ka fakt, et tegelikult on osake Stringi pea igas kodus. «Nimelt jõudis Nils Strinning enne Stringini jõudmist leiutada ja kasutusele võtta plastikuga kaetud terasest traatkorvid, mis teeb temast garderoobide korvsüsteemide eelkäija, » selgitas ta.

Aastakümnete jooksul on algupärane String pea samal kujul säilinud. Täna müüdavatele riiulitele on lisandunud vaid mõned täiendavad moodulid, laienenud on ka värvi- ja materjalivalik.  ELKE Mööbli salongis saab üht versiooni Stringist ka kohapeal näha. «Kuna String koosneb erinevatest moodulitest, mida saab ise vastavalt ruumile ja maitsele kombineerida nende kodulehel, varieeruvad ka hinnad. Näiteks on 80 sentimeetrit laia ja 2 meetrit kõrge nelja vahega ja kahe sahtliga riiuli maksumuseks orienteeruvalt 680 eurot,» rääkis Siigur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles