Talvi ja Mati aiablogi: liiliad õitsevad ja viinamarjad juba valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

August on saagikoristuskuu: Talvi ja Mati koduaiastki sätitakse aina enam saaki salve. Suve lõppu ilmestavad aga aias kaunid liiliad.

Liiliad hoolitsevad meie iaias suve lõpul õiteilu eest: oleme istutanud mitmeid eri sorte.  Liiliate puhul tasub meeles pidada, et taime maa-alune osa vajab jahedat ja maapealne osa sooja kasvukeskkonda. Selle saavutamiseks soovitavad spetsialistid liiliaid kasvatada koos laialeheliste hostade ja teiste maapinda varjavate taimedega, kuid väga suurte puude varju ei maksa neid istutada.

Nagu öeldud, on august ka saagikoristuskuu: juba on talveks valmis pandud sibulad ja küüslaugud, mõistagi rõõmustavad köögis oma aia tomatid, mida ka erinevates hoidistes kasutada saab.


Mati erilise hoole all on viinamarjad, need meie koduaia eksootilised asukad. Paistab aga, et neile istub Lõuna-Eesti kliima, sest juba mullu tegime oma kasvuhoones kasvanud marjadest mahla. Viinamari on spetsialistide sõnul mullastiku suhtes vähenõudlik, istutamiskaugus seinast peaks taimedel olema vähemalt 0,3 m ning vahekaugus taimede vahel 1-1,5 m. Üks viinapuu vajab minimaalselt 1-2 m2 kasvupinda ja saaki tuleb umbes kolm aastat oodata: kui aga see aeg möödas, ning viinapuu saanud tunda aedniku hoolitsust, premeerib taim oma hooldajat küllaltki heldelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles