9 asja, millest oma köögis kohe vabanema pead

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti koht pole köögis.
Arvuti koht pole köögis. Foto: SCANPIX

Köök on kodu süda ja täpselt nagu omaenda elutähtsaimat organit tuleb ka seda hoida puhta ja korralikuna. Selleks peaksid oma kokkamisparadiisis kohe vabanema kõigist alljärgnevatest esemetest.

Mustad pesukäsnad
Nõudepesukäsnad on suurepäraseks kohaks bakteritele: niiskes ja räpases keskkonnas on neile ideaalseks paljunemiskohaks. Pesukäsnasid tuleks iganädalaselt põhjalikult puhastada ja iga kahe kuni kaheksa nädala järel tuleks vana käsn minema visata. Puhastamiseks sobib hästi keeva veega ülekallamine.

Läbipaistev küpsisepurk
Kurb tõde on, et kõik maiused, mis su kodus nähtaval kohal on, leiavad äärmiselt kiiresti tee kõhtu. Kui tahad teatud magusatagavara alati kodus hoida, vali parem sellised säilitusnõud, mis läbi ei paista. Nii pole ahvatlus kogu aeg silma all.

Taaskasutatavad poekotid
Ei, sa ei pea oma riidest märssi kindlasti minema viskama – lihtsalt ära hoia seda köögis! Poekotiga tood väljast kaasa igasugu baktereid, mille koht pole köögis toiduainete läheduses. Hoia poekotti samas, kus teisi kottegi, ja pese seda regulaarselt, vähemalt kord nädalas.

Sodisahtel
Igas majapidamises võiks olla sahtel, kuhu pannakse käest kõik, millel oma otsest kohta pole. See aitab vältida üldise segaduse tekkimist. Aga kindlasti pole sellise sahtli koht köögis, sest sinna võib tõesti sattuda kõike ja igasuguse kola koht pole toiduvalmistamistsoonis.

​Mobiiltelefon ja sülearvuti
Selleks ei pea olema bakterifoobik, et teada, et mobiiltelefon ja arvuti kubisevad bakteritest. Kui aga oled harjunud sedasi retsepte vaatama, käi seade vähemasti enne söögitegemisega alustamist niiske salvrätiga üle.

Televiisor
See loobumine võib küll raske olla, kui oled harjunud kokkamise ja söömise kõrvale telerit vaatama, aga toitumisteadlased on kindlaks teinud, et kui söögiajal ainult söömisele ei keskendu, ei saa su aju aru, et söönud oled, mistõttu on suurem risk tublisti üle süüa ja kõvasti kosuma hakata.

Lemmiklooma sööginõud
Seda juhul, kui oled säärast tüüpi loomaomanik, kes laseb looma toidul rahumeeli kausis seista, kui too seda korraga ära ei söö. Säärane lahtine söök meelitab ligi igasugu kahjureid, kelle koht päris kindlasti ei ole köögis. Paiguta nõud parem näiteks esikusse.

Kokaraamatud, mida sa ei kasuta
Anneta need parem või kingi edasi, sest vähestel on köögid piisavalt suured ja kasutuna seisvad raamatud võtavad enda alla hulga väärtuslikku ruumi.

Väga eredad tuled
Uuringutest selgub, et väga ere valgus tekitab stressi, mis omakorda tekitab stressisöömist ja söömasööste. Eelista köögis mahedamaid tulesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles