Pealinna lapsevanemate kinnisvaravalikuid mõjutab eliitkooli lähedus

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna 21. kool.
Tallinna 21. kool. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Tallinna lapsevanemad vaatavad kinnisvara valides veel üht olulist aspekti - kas uues kodus võiks laps jääda mõne eliitkooli piirkonda ja nii ihaldatud õppeasutusse pääseda.

«Kui mu poeg kooli läks, otsisin kodu teadlikult mõne «tasemel» kooliks peetud haridusasutuse lähedale.  Et ta saaks kindla peale «heasse» kooli  ametlikult, kodulähedase kooli pärast, kui peaks katsetel ebaõnnestuma,» rääkis lapsevanem Riina Solman. «Polnud mõtteski fiktiivset sissekirjutust tekitada, tahtsin õigusega last kodulähedasse kooli saada.»

Kesklinn on popp

Kriteeriumiks oli Solmani sõnul ka see, et läheduses oleks toidupood, ehk kui ema tööl, siis saaks laps ise käia endale taskuraha eest toitu hankimas. «Valik langes 21.koolile, sest poja kooliminekuks oli see äsja renoveeritud, olemas oli uus ujula. Ostisn korteri aasta enne kooliminekut, nii et vedasin kesklinnast last Lasnamäele lasteaeda ja sealt põrutasin Laki tänavale tööle. Õnneks polnud neljateistkümne aasta eest veel nii suuri ummikuid,» meenutas Solman.

«Valikut pole kahetsenud pole ma kordagi! Meie kodust kujunes aga esimesel aastal staap, kuhu kogunesid kõik kaugeltnurga lapsed pärast kooli ootama, millal vanemad järele tulevad,» rääkis naine.

Gustav Adolfi Gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri sõnul mõjutab maineka kooli lähedus kindlasti lapsevanemate kinnisvaravalikuid. «Näen küll, et peetakse kooli silmas. Kel mitmes kohas kinnisvara, registreerib lapse kesklinna kinnisvarasse, mis asub maineka kooli lähedal,» rääkis koolijuht. Uus Maa kinnisvaraanalüütiku Risto Vähi sõnul on kooli ja lasteaia, nagu ka muude tähtsate igapäevaste asutuste, lähedus on alati oluline. «Linnas on sellega kergem, kuid maapiirkondades on neil asjadel ikka väga oluline roll elanike püsimisel ja sinnakolimisel,» leidis ta.

 Kool pole müügiargument

Eliitkoolide lähedust Vähi kinnisvaravalikute tegemisel siiski kõige tähtsamaks ei pea. «Korteri teeb väärtuslikuks ikka likviidsus - hind, toalisus, asukoht, kõrvalkulud ja lisandväärtused ning neist sõltuv koguhind. Populaarse kooli lähedus on üks lisandväärtustest, kuid pole kindlasti see, mis määrab korteri hinda,» selgitas Vähi.

«Kesklinnas võib sama kinnisvara järgmiseks ostjaks olla vabalt välismaine investor, kes soovib korterit lihtsalt välja üürida või siis on uueks elanikuks hoopis noor professionaal, kes elab korteris enne pere loomist,» rääkis ta. «Muidugi võib olla ostjaks ka inimene, kes hindab ühe või teise kooli lähedust ja tema ostuotsus on seetõttu kiirem, ent sellele loota ja müügistrateegiat üles ehitada siiski ei maksa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles