Kas sinu kodu on ikka vargakindel?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdvaras.
Murdvaras. Foto: SCANPIX

 Kui su kodu pole kunagi varaste sihtmärgiks sattunud, on lihtne kaotada valvsust ja elamise vargakindlusele mitte mõelda. Sel aga ei tohiks juhtuda lasta.

Et kodu varastele võimalikult vähe silma jääks ja raskesti ligipääsetav oleks, peaks tarvitusele võtma teatud ettevaatusabinõud.

Ära jäta võtmeid ja dokumente välisukse lähedale või aknalaudadele, kust need on välja kergesti nähtavad.

Kodust lahkudes sule ja lukusta kõik uksed ja aknad. Ära arva, et akna tuulutusasendisse jätmine ei saa mingit kahju teha – kui vargal on soov sisse pääseda, tundub poolavatud aken talle juba piisavalt kutsuv.

Lukusta alati lahkudes ka garaaž ja kõrvalhooned, et vargad ei saaks sealt otsida tööriistu ja redelit majja sissemurdmiseks.

Kui elad majas, muretse lukk ka väravale. Tundub võib-olla asjatu vaev, aga võib ühel hetkel vägagi ära kuluda.

Paigalda sissepääsu juurde või miks ka mitte korterisse taimeriga valgustid, mis lülituvad pimeduse saabudes sisse ja jätavad mulje, et keegi on kodus.

Muretse väärisesemete jaoks seif, aga tingimata selline, mis käib seina sisse, mitte peale – viimast on vargal üsna lihtne avamata kaasa viia.

Kaaluda tasub ka petukaamerate paigaldamist – mitte kõik murdvargad pole piisavalt spetsialistid, et sinu trikk läbi näha.

Vaata üle elamise ümber asuv haljastus – kui seal kasvab suuri puid, mille oksad ulatuvad maja akendeni, oleks aeg neid kärpida. Oksad on vargale suurepäraseks võimaluseks ülakorruse akendest sisse ronida.

Kui lahkud kodust pikemaks ajaks, hoolitse, et keegi su postkasti tühjendaks: tuubil täis kast annab vargale selge märguande, et siin majapidamises pole pikka aega kedagi kodus ning võib muretult tegutseda.

Püüa hoida madalamat profiili: ära kuuluta sotsiaalmeedias, kui pikemale reisile lähed. Ka murdvaras oskab Facebooki kasutada ja teab tänu su postitustele hästi, millal on paras aeg sulle kutsumata külla tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles