Miks su ökoremont üldse ära ei tasunud

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pööningu soojustamine.
Pööningu soojustamine. Foto: SCANPIX

Kas oled üks neist, kes mõned aastad tagasi innukalt kodu üles ehitades võimalikult palju rohelist lähenemist kasutas lootuses, et see kajastub edaspidi igakuistes arvetes, kahandades neid tublisti? Kas aja jooksul on selgunud, et tulemus on suisa vastupidine? Tahad teada, miks see nii on?

Enne, kui rohelise lähenemise aknast välja viskad ja sellest igaveseks loobud, hinga korra sisse ja välja. Võib-olla pole asi mõtteviisi tarbetuses, vaid milleski muus, näiteks hinnatõusudes. Energiahinnad on juba mõnda aega tõusuteel, mistõttu sinu energiasäästlikult kavandatud kodu ei pruugigi varasemaga võrreldes selgelt nähtavat võitu anda, küll aga on arved tegelikult praegu madalamad kui oleksid ilma säästliku remondita.
Kui aga kõrged kütte- ja veearved endiselt tusatuju tekitavad, proovi järgnevat.

1. Soojusta kõik torud, mis läbivad kütmata ruume: pööningut, keldrit, garaaži ja nii edasi. See pole just kuigi glamuurne lahendus, aga võib küttekulusid vähendada päris märkimisväärselt. Võid säästa tervelt 20 protsenti senistest küttearvetest.

2. Muretse termostaat. Ja õpi seda kindlasti kasutama. Selgita välja optimaalne temperatuur, mis ruumis olema peaks ja küttearved tasakaalus hoiaks, ja püüa seda säilitada. Kui väljas on soe, lülita küte välja. See praktika kärbib arveid ligikaudu kuni kaheksa protsenti.

3. Soojusta pööning ja sule õhuavad. Nende võtetega võid elektriarvet kärpida tervelt kümne protsendi võrra. Uskumatult paljud isetegijad jätavad pööningu soojustamise vajaduse kahe silma vahele, ometi toimub sealtkaudu arvestatav soojakadu. Samuti unustatakse sageli igasugused võimalikud külmasillad ja õhuavad, kustkaudu soe minema ja külm sisse pääseb. Püüa kõik säärased puudused kõrvaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles