Tee ise: kodune knopkakunst

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Knopkakunst koduseinal.
Knopkakunst koduseinal. Foto: Laura Liinat

Igasugu koduseinu kaunistama mõeldud vahvad mõtteterad on kauplustes ülemäära kallid. Lihtne lahendus on just oma peret iseloomustav teos ise valmis teha. Näiteks knopkadest!

Vaja läheb: sobivate mõõtmetega alusplaati (mina kasutasin vineeri, kuid oluliselt vähem vaeva nõuavad näiteks pappkasti küljed, kork, PVC vms pehmem materjal), värvi, pintslit, kangakriiti, knopkasid ning vineeri puhul liivapaberit, naasklit ja haamrit.

Tee nii!
1. Vineeri puhul on oluline käia aluse mõlemad küljed ning servad liivapaberiga üle. Nii ei jää ükski pind värvi all turritama ega hõõru ka seina vastu.
2. Sõna sobiva kirjatüübi saamiseks võib teha kahte moodi - kas usaldada enda käekirja või leida endale internetist sobiv kirjastiil, ning sellega kirjutatu printida või kopeerida paberile. Viimasel juhul tuleb jälgida, et kiri oleks alusele sobivas suuruses ning seejärel asetada see põhjale. Läbi paberi on hea markeerida joonimööda knopka otsa või naaskli torgetega sama sõna alusele. Isekirjutades saab teksti värvile hästi kangakriidiga ning kustutamiseks ja paranduste tegemiseks piisab vaid kuiva kangaga hõõrumisest.
3. Pehmema alusmaterjali puhul on edasine lihtne - tuleb knopkad mööda jooni paika vajutada. Vineeri puhul on hea kasutada naasklit ja haamrit, mille abiga toksida knopkadele ette väikesed augud. Nii oli neid lihtsam läbi puidu suruda. Knopkat otse haamrigaei soovita lüüa, sest see kipub minema viltu ning muutub kasutuskõlbmatuks. Samuti peab jälgima, et ette tehtud auk poleks liiga suur, sest muidu ei püsi knopka kinni. Kui vaja lõpus veidi jõudu rakendada, siis surumiseks kasuta näiteks laia kustutuskummi - see oli sõbralik nii knopkapea kui minu käte vastu.

Edasi tuleb lisada vaid sobivad kinnitused riputamiseks ja ongi valmis!

Allikas: www.lauravihik.blogspot.com


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles