5 viga köögi kujundamisel, mida sa kahetsema hakkad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne köögiremonti tee endale põhjalik plaan.
Enne köögiremonti tee endale põhjalik plaan. Foto: SCANPIX

Kavandad köögiremonti? Siis unista tingimata suurelt, aga ära unusta mõnda äärmiselt olulist detaili – vastasel juhul ei jõua sa end pärast ära kiruda, hoiatab HouseLogic.

Asjaderohkus
Muidugi tahad sa, et sinu kodu südames oleks olemas kõik, mis muudab kokkamise suurepäraseks kogemuseks ja lubab ellu viia kõiki gastronoomilisi unistusi, mis sul on kunagi olnud. Ära aga siiski unusta, kui palju sul on oma unistuste täitmiseks reaalselt ruutmeetreid! Jäta piisavalt liikumisruumi, arvesta, et uksed peavad lahti käima.

Liiga palju riiuleid
Vahemerelikult avatud riiulid tunduvad kahtlemata ahvatlevad, pealegi näeb selline lahendus tõepoolest suurepärane välja, kui sul on kauneid nõusid, mida sedasi eksponeerida. Kindlasti aga ei peaks riiulites hoidma kuivaineid ja asju, mida tihti ei kasutata – need ei ole kaunid vaadata ja hakkavad tolmuma.

Liiga luksuslik
Rõhu eelkõige asjade kvaliteedile, mitte luksuslikule ja löövale välimusele. Köök on eelkõige tarberuum, mis ei tähenda mõistagi, et see hubane ei võiks olla. Aga kõige vingema disainiga praeahi hubasust päris kindlasti ei lisa, küll aga sunnib keskmisest enam rahakotti tühjendama. Selle asemel vali võib-olla tagasihoidlikuma välimusega, aga töökindlamad lahendused.

Prügisüsteemide unustamine
Tundub ehk uskumatu, aga see on üks asju, mille äärmiselt paljud inimesed kööki kavandades täiesti tähelepanuta jätavad – kuidas hakkab toimima nende prügisüsteem? Oluline on see küsimus eriti veel siis, kui on soovi prügi sorteerida. Jäta prügikastidele piisavalt ruumi ja paiguta need kohta, kus ligipääs ja tühjendamine on võimalikult mugav. Eriti hea on tööpinda lõigatud auk, kust võimalik kõik sinna kogunenud sodi otse tööpinna all asuvasse prügikasti tõmmata.

Kehv või olematu ventilatsioon
«Ahjaa, see kubu...» meenub nii mõnelegi, kui köögiprojekt juba valmis on. Mõni lööb käega – küll saab ka ilma! Tegelikult hästi ikka ei saa. Köögis tekib söögiteoga palju rasva, mis kleepub kapipealsetele ja riiuliservadele. Ilma kubuta väljub olukord kiiresti kontrolli alt, mistõttu tuleb korralikku ventilatsioonisüsteemi igal juhul investeerida. Oluline on see ka igasugu keetmistega tekkivate veeaurude seisukohast, mis muidu siseviimistlust kahjustada võivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles