Neli kujundusnippi, et luua Toscana stiilis kodu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kes hilissuvel mööda Toscana käänulisi teid seigelnud, mõnes maalilises härrastemajas viinamägede keskel ööbinud ning saatnud õhtud mööda terrassil klaasikese punase Chianti seltsis, võib tunda vastupandamatut vajadust ka oma kodu sama mõnusaks sisustada. Jälgi neid nippe ja oledki stiilile pihta saanud!

1.Toscana stiili märksõnadeks on soojus ja loodus – naturaalsed soojad maalähedased toonid nagu kollane, ooker ja terrakota (punakaspruun põletataud savi), rusked ja pruunid on selle tunnuseks. Samuti kasutatakse palju kivi (punast tellist) ja puitu, kallimatest materjalidest on eelistatud marmor. Kunstmaterjalidel pole siin kohta ka ehituses, aknad on puidust raamidega ja miks mitte valmistada neile ka kaunid puidust aknaluugid. Samas võib vabalt anda selles stiilis kujundatud ruumile väikest kuldset aktsenti, samuti kasutada puhast sinist ja rohelise eri varjundeid.

2. Toscana stiilis ruumides peaks olema rustikaalne kivi-või puitpõrand, punakaspruunid terrakota plaadid on ka põrandamaterjalina au sees ja samas stiilis kujundatakse ka terrass. Elutoas troonib kindlasti suur ja avatud kivikamin, mille ette võib sättida suure klassikalise vaiba. Lihtne elegants ja mugavus võiks olla elutoa märksõnad.

3. Mööbel tuleks samuti valida üsna lihtsa ja rustikaalse moega. Toskaana stiiliga sobivad hästi näiteks avatud riiulid, ent elegantsi jagada võivad majesteetlikud tekstiilid. Keraamika ja vask, samuti selle toonides aksessuaarid, mis praegu on vägagi trendikad, sobivad sellesse interjööri nagu valatult; samuti on sisekujunduses omal kohal lille, viinamarja- ja oliivimotiivid.

4. Itaallased, muide, armastavad seinataldrikuid, nii et Toscana stiilis söögituppa võib täiesti vabalt seinale riputada näiteks oliivimotiiviga seinataldriku. Söögitoa ehteks on aga massiivne puidust söögilaud – ikka nii, et ka suur pere hõrgutisi maitsma mahuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles