Viis nõuannet küttesüsteemi valimiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator ei tähenda, et tuba oleks soe.
Radiaator ei tähenda, et tuba oleks soe. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Küttesüsteemi ja ventilatsiooni kaudu luuakse maja mikrokliima, mis on samaväärselt tähtis nii maja konstruktsioonidele kui loomulikult ka inimesele endale. Eno Pappel jagab Majaehitaja.ee blogis nõuandeid küttesüsteemi valmiseks.

Küttesüsteemide valik on lai – alates ahjudest lõpetades soojuspumpadega. «Sageli lähtutakse küttesüsteemide valikul süsteemi väljaehitamise kuludest ning pööratakse vähem tähelepanu sellele, millised kulud tekivad pikaajaliselt süsteemi kasutamisega ja selle hooldamisega,» selgitab Pappel.

Ventilatsioonisüsteem on tema hinnangul meie järjest soojapidavamateks ja õhupidavamates majades väga oluline. . «Piisav õhuvahetus ruumides on heaks enesetundeks tingimusteta vajalik. Lahenduseks peamiselt loomulik ventilatsioon, kus värske õhk tuuakse ruumidesse näiteks läbi värske õhu klappide välisseintes ja väljatõmme niisketest ruumidest või näiteks kamina korstna kaudu. Või sundventilatsioon, kus kogu õhuvahetus toimub läbi ventilatsiooniseadme ning kasutatakse talvel ka majast väljuv soojus uuesti ära sissetuleva õhu soojendamisel,» selgitab ta.

Nõuanded küttesüsteemi valimiseks

1.Tee selgeks maja küttevajadus

Küttevajaduse selgitamiseks tuleks esitada maja projektdokumentatsioon mõnele energiaarvutusi tegevale firmale või mõnele küttesüsteemi paigaldavale firmale.

2. Tee kütteallika liigi valik

Kütteallikana võib olla tahkekütus, puiduhalud, puitgraanulid, kivisüsi jne. Aga ka näiteks maagaas, kütteõli või hoopis erinevad päikeseenergiat kasutavad soojuspumbad. Põhiline, mida jälgida, oleks pikaajaline küttesüsteemi kasutuskulu ja mugavus. Samas kehtib reegel, et mida mugavam ja automatiseeritum on küttesüsteem, seda kallim on selle väljaehitamise kulu.

3. Tee valik majasisese soojuskandja osas

Levinuim soojuskandja on vesi, nii veepõrandakütte kui radiaatorites. Samas on ka ahjuküte või väiksemates majades traditsiooniline valik. Näiteks ka elektriküte on täiesti asjakohane kaasaegsetes hästi soojustatud väiksemates majades.

4. Telli kütte ja ventilatsioonitööde projekt

Sageli tellitakse eritööde projektid korraga või siis koos tööde hinnaküsimisega konkreetsetelt firmadelt sisaldub hinnas ka tööde projekt. Eritööde projekti tellimiseks tuleb esitada maja projektdokumentatsioon ja oma soovid ennekõike. Tellija peab ennast mõnevõrra kurssi viima valikute ja võimalustega, mida on võimalik tellida ja mida eritööde projektis kajastatakse. Kui tellija seda ei tee, siis pakub ehitusfirma oma harjumispärast lahendust, mis ei pruugi igale tellijale sobida.

5. Küsi hinnapakkumist kogemustega firmalt

Soovitav on hinnapakkumist küsida firmadelt, millel on pikemaajaline kogemus. Sellised firmad suudavad pakkuda garantiid ning aitavad probleemide korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles