Arco Vara nõuanne: milline on korterite üüriturg Eesti suuremates linnades?

, Arco Vara kinnisvarabüroo Tartu ja Tartumaa piirkonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Gildi tänaval asuvad üürikorterid
Tartus Gildi tänaval asuvad üürikorterid Foto: Arco Vara

Suve lõpp ja varasügis on suuremate linnade üüriturul õppeaasta alguse tõttu tipphooaeg, mil huvi üüripindade vastu kasvab kordades, öeldakse Arco Vara nõuandes.

Keda kummitab sel ajal tudengisündroom, mille tõttu on eluaseme leidmine viimasele hetkele jäänud, siis hetkeseisuga võib öelda, et Tartus ja Pärnus on vabu üüripindu veel piisavalt, kuid pealinnas neid napib.

„Tartus on palju üüripakkumisi, mis peaks noortele inimestele sobima. Üüriturg avardus siin aasta tagasi, kui laenuintressid nulli lähedale langesid ja paljud inimesed korteritesse investeerisid. Nüüd üüritakse neid pindu välja ja võib öelda, et üürihinnad on Taaralinnas seetõttu isegi pisut langenud,“ rääkis Arco Vara Tartu ja Tartumaa piirkonna juht Tarvo Tamme.

Tema sõnul on Tartu üürijad peamiselt noored, kes ei ole leidnud kohta ühiselamus või siis ei soovigi taolist majutust. Nende sooviks on üürida 1-2 toalisi kortereid.

Pärnus on üürihinnad küll erinevalt Tartust viimase aastaga natuke tõusnud (5-10%) ja eelistatud on pikemaajalised üürikorterid, kuid kõige aktiivsem on ikkagi suvekorterite üüriturg. Sellest lähtuvalt on tudengid head üürilised sügis-kevadperioodiks.

„Pärnu üürituru rusikareegel: pikemaajalise üüripinna ühe kuu üür võrdub suvel ühe nädala hinnaga. Eripäraks on see, et pikemaajalise üüri puhu tulevad kommunaalmaksed üürihinnale lisaks, aga lühiperioodil on kommunaalmaksed hinna sees,“ selgitas Arco Vara Pärnu ja Pärnumaa piirkonna juht Maido Sein. 

„Tallinna üüriturul ei ole kahjuks palju vakantseid pakkumisi, nõudlus ületab pakkumist, eriti 1-2-toaliste üürikorterite osas. Kindlasti sõltub nõudlus ka üürikorterite hinna- ja kvaliteedi suhtest. Kui on ülehinnatud korter, ei leia see uut omanikku. Üürihinnad tõusevad Tallinnas igal aastal juuli lõpus ja augustis, peale seda stabiliseeruvad. Sel perioodil ületab nõudlus pakkumist väga tugevalt,“ kommenteeris Arco Vara Tallinna elamispindade maakler Anna Roostar.

Sobiva üüripinna leidmiseks ja üüriinfo kogumiseks ei peaks pelgama kinnisvaramaakleritega konsulteerimist. Maakleritel on spetsialistidena reeglina väga hea ülevaade piirkonna vabadest üüripindadest, nende hindadest ja tegelikust seisust. Kui üüripinna otsija suudab oma tingimused täpselt sõnastada, pole vaja ette võtta tülikat ukse tagant ukse taha käimist, et sobiv pind välja selgitada. Maakler teab kinnisvaraomaniku tingimusi, mööbli- ja tehnikavõimalusi, kinnisvara üürimisega kaasnevad otse- ja lisakulusid ning aitab koostada juriidiliselt korrektse üürilepingu. Üürimisega seonduvaga kursisolemiseks leiab palju asjalikku materjali ka Arco Vara uuelt kodulehelt www.arcovara.ee.

Üürileandjaile annab Roostar sellist nõu, et mööblivõimalus võiks olla väiksematel korteritel olla igal juhul, sest need sobivad tudengitele rohkem. Need üürileandjad, kes soovivad välismaalastest kliente, neil peab olema korter möbleeritud ja sisustusega, sest reeglina ei võta välismaalane ei käterätte, klaase ega ka taldrikuid-tasse kaasa.

Kui töö sunnib üüripinda otsima

Elamispindade üürimine puudutab järjest enam ka tööjõuliikumisega seonduvat. Paljud projektid nõuavad kas lühi- või pikemaajalist töötamist kodust eemal ja siis tõuseb päevakorda küsimus, kas majutuda hotellis või oleks otstarbekam leida elamiseks üüripind.

„Tööandjad otsivad oma töötajate majutamiseks 2-3 toalisi kortereid. Pindu küsitakse reeglina mingi projekti raames, mis kestavad paarist kuust kuni poole aastani. Probleem on siin selles, et Tartu üürileandjad ei taha anda elamispinda lühiajalisele üürile. Oleme lahendanud selle kitsaskoha nii, et üürime vanalinnas välja kortereid nii lühikeseks ajaks, kui ka mitmeks kuuks,“ ütles Tamme.

Pärnus üürivad Maido Seina sõnul töötajad ise endile kortereid. „Samas ei kurda Pärnu majutusasutused üürikorterite konkurentsi üle. Üürikorteritel on oma nišš välja kujunenud,“ kinnitas Sein.

Vaata ka Arco Vara elamispinnad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles