Muru tervise huvides ära sügisel lehti riisu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Multši lehed murule kaitseks.
Multši lehed murule kaitseks. Foto: SCANPIX

 'Kuigi aiapidajad kipuvad sageli murukattele tervisele vaid kevadel tähelepanu pöörama, on see vale lähenemine. Peamine hooldus peaks käima just sügisel.  

Veebiportaal HouseLogic soovitab juba praegu mõelda järgmisele kevadele, sest just praegu saab tagada, et siis oleks muru, mida vaadata. Et murukamara tervist veidigi parandada, peaksid igal sügisel läbi käima vähemalt need neli allpoolloetletud etappi.

Õhutamine
See annab murukamarale nii vajalikku hapnikku ja loob uuele murule ruumi kasvada ilma, et tuleks võistelda kevadel nii jõudsalt vohava umbrohuga. Õhutamistööriist tekitab murukamarasse pragusid, mis on äärmiselt olulised selleks, et vesi, toitained ja hapnik murujuureni jõuaksid.
Kui sinu muruplats saab palju vatti – näiteks, kui peres on väikesed sageli õues mängivad lapsed – peaksid õhutamist kindlasti ka kevadel kordama.
Muruõhutamistööriistad on saadaval ehitus- ja aianduskauplustes, hinnad algavad 20 eurost.

Seemned
Sügis on tegelikult üks parimaid aegu muruseemne külvamiseks, sest erinevalt paljudest teistest taimedest areneb muruseeme jõudsalt ka talvise lumekatte all. Kui tahad korralikku muru, ära vali kõige odavamaid seemneid – tihti leidub sellistes pakkides lisaks korralikule muruseemnele ka umbrohtu, haigusi ja muud jama, mida sa oma aeda kindlasti ei taha. Tee see väljaminek ja osta korralikud seemned, sest odavama alternatiivi ostmisel kulutad hiljem probleemide kõrvaldamisele nagunii palju rohkem. Kuiva sügise puhul kasta külvatud seemneid iga päev kümme kuni 20 päeva, kuni näed esimesi rohelisi liblesid tõusvat.

Väetamine
Sügisel tuleks muru väetada võimalikult hilja, vastu esimesi öökülmasid. See aitab murul ka karmi talve üle elada ning annab juba varakevadel jaksu haljendada.
Väetamist ei pea looduse saastamise hirmus iga hinna eest vältima – on võimalik valida loodussõbralikke alternatiive, mis keskkonda ei kahjusta.

Multšimine
Selle asemel, et sügisel piinliku hoolega murupinnalt lehti kokku riisuda, lase neist mõned korrad niidukiga üle ja jäta lehepuru murule vedelema. See on suurepäraseks multšiks, mis pakub murupinnale talvel külma tuule ja kuivamise eest kaitset. Boonusena laguneb lehepudi toitainerikkaks kompostiks, mis muru kasvu ergutab.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles