«Minu kodu» blogi: Meie tulevase maja interjöör - elutuba, köök ja esik

Kärt-Britt Kokk
, Sotsiaalmeedia toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie eelmise kodu köök ja esik
Meie eelmise kodu köök ja esik Foto: Kärt-Britt Kokk

Ma armastan sisekujundust, mis on kergelt modernne aga samas hubane. Eelkõige aga eelistan ma naturaalseid materjale – ehtsat õlitatud või seebitatud puitu, looduskivi, kindakrohvi ja vanu telliseid. 

Kõige esimene kindlalt paigas sisekujundusidee oli teha vähemalt üks sisesein antiiktellisest, mis on punase-valge kirju ja robustne. Selle vanaaegses stiilis tellisseina äärde tuleks kontrastiks modernne ja lihtne valge köögimööbel. Kahjuks pole antiiktelliseid vabalt saada ja seetõttu peame ilmselt midagi välja mõtlema, mis annaks ligilähedase tulemuse.  Minu kodu sisekujundusstiili on mõjutanud modernne Skandinaavia stiil, mille põhirõhk on valgusel ja tugevatel kontrastidel näiteks musta ja valge kõrvutamisel. Midagi väga kirjut, lillelist või nikerdatut meie koju ei tule. Samas ei tule sellest ka valget „haiglapalati tüüpi“ elamist ja valge tooniga liialdama ei hakka, sest kodu peab ka hubane olema. Ma eelistan neutraalseid värve ja pilkupüüdvaid sisustuselemente, sest ma tahan pidevalt oma kodus midagi muuta ja nii on kõige lihtsam välja vahetada vaid sisekujunduselemente kui värvida terveid seinu.

Iga ruumi jaoks olen teinud kollaažid, mis põhilised ideed kokku võtab. Sellest saab ka juhinduda, millised sisekujunduselemendid või värvi ja kontrasti toovad esemed antud ruumi sobiksid. 

Kuvatõmmis internetist leitud ideede põhjal koostatud kollaažist, mis kõige paremini iseloomustab meie sisekujundusideid elutoa ja köögi jaoks
Kuvatõmmis internetist leitud ideede põhjal koostatud kollaažist, mis kõige paremini iseloomustab meie sisekujundusideid elutoa ja köögi jaoks Foto: Kärt-Britt Kokk

ELUTUBA JA KÖÖK

Köök on kodu süda ja kuna me veedame väga palju aega köögis ja armastame väga süüa teha, siis saab see olema elutoaga avatud ja selline, et terve pere mahuks sinna toimetama. 

Meie eelmise kodu (korteri) esik ja köök
Meie eelmise kodu (korteri) esik ja köök Foto: Kärt-Britt Kokk

Elutuba ja kööki jääb eraldama vaid köögisaareke, mille üks pool on niiöelda baarileti stiilis laud koos toolidega ja teine pool oleks köögi lisatööpind. Köögimööbel jääks kõik ühe sirge seina äärde ja koosneks ilmselt vaid alumistest kappidest, mis on ehitatud puidust ja värvitud valgeks ning seda kataks ühes tükis massiivne tammepuidust tööpind.

Köögi kraanikauss jääb lõunapoolse akna ette. Köögis on 2 suurt akent, mis peaks sinna piisava loomuliku valguse tagama. 

Köögi üheks olulisimaks osaks minu jaoks on suur söögilaud. Siiani on me elamine olnud nii väike, et söögilaud on mahutanud vaid 4-5inimest ja nii on näiteks jõulude ajal olnud pool perest niiöelda püstijalabaaris või söönud diivanil istudes. Unistan sellest, et ükskord saame me kõik koos kaunilt kaetud pika laua äärde istuda ja keegi ei pea diivanil või seistes sööma. Ideaalis võiks selle söögilaua taha mahtuda vähemalt 10 inimest.

Eelmise kodu söögilaud, mis mahutas vaid 4 inimest
Eelmise kodu söögilaud, mis mahutas vaid 4 inimest Foto: Kärt-Britt Kokk

Elutoa üks sein tuleb ilmselt toonõliga õlitatud laiadest laudadest ja ülejäänud seinad valged. Valge seinavärv annab palju avarust ja tuba tundub palju valgem. Kamin-ahi saab olema elutoa keskne pilgupüüdja, mille viimistlus saab ilmselt olema looduskivist, mis omakorda annab palju hubasust juurde.

Põrand kogu elamises, välja arvatud pesuruumid ja abiruumid, tuleb laiast tammelauast, mille laseme õlitada. See on üks väga kulukas väljaminek, aga ainuke, mis meie soovidega klappis. Laminaat- ja laudparketi välistasime, sest eelmistes kodudes need meile ei meeldinud. Laudpõrand on alati rohkem meeldinud ja minu lemmikpuit on tamm – selle toon õlitatult on minu meelest eriliselt ilus. Põranda viimistlemise valikut tehes arutasime ka seebitamise varianti. Seebitamine on vana Skandinaavia traditsioon ja on üdini looduslik - eriti meeldivaks teeb asja teadmine, et iga põrandapesu on omaette põrandahooldus ja puit muutub sellest hooldusest järjest tugevamaks. Kahjuks me jääme hetkel küll õlitamise idee juurde, sest seebitamine teeb puitu heledamaks ja heledad põrandad on paras nuhtlus kui sul on 2 last ja koer. 

Üks ebameeldivamaid töid eelmiste remontide tegemisel, oli meie jaoks kipslagede pahteldamine ja lihvimine ja ega neil mingit erilist ilusat välimust ka pole. Seega uude majja planeerisime puitlaed, mille lakime valgeks. Vanema majaosa köögis me juba sellise lae tegime – uues kodus tuleb see lagi veel heledam ja loodetavasti vähemate oksakohtadega, aga sarnane:

Valge lakiga lakitud laelauad vanas majaosas
Valge lakiga lakitud laelauad vanas majaosas Foto: Kärt-Britt Kokk

Elutoa- ja köögimööbli plaanime me kõik ise ehitada, välja arvatud pehme mööbel. Eelmises korteris ja praeguses majaosas tegime köögid ise ja oleme nendega väga rahul olnud. Iga korraga on saanud köök parem kui eelmine ja usun, et see, mis me nüüd oma majja ehitame, saab neist kolmest kõige korralikum. Plaanime selle ehitamisel kasutada kvaliteetset furnituuri ja kõik detailid hästi läbi mõelda. 

Eelmise kodu esik
Eelmise kodu esik Foto: Minu kodu blogi

ESIK

See on üks osa, mille kujundamine minu jaoks ülioluline on. Siiani on meil see alati olnud liiga kitsas ja ebapraktiline – jalatsitehunnik koridoris ja puupüsti täis esikukapp või nagid on vaid paar häirivat nüanssi. Kindlasti tuleb esikusse mõni pink ja piisavalt säilitusruumi – selleks oleme plaaninud ka terve trepialuse, kuhu plaanime suurt garderoobi, et kogu pere üleriided mahuks sinna ära ja et joped-mantlid ei oleks toas tavariietega ühes kapis. Esikus peaks alati olema suur peegel - see saab ilmselt olema garderoobi liuguste näol. 

TEHNORUUM JA GARAAŽ

Garaažis hakkab olema ka töönurk, kus saab mööblit ehitada ja viimistleda. Garaaži sisustuse peab korralikult läbi mõtlema, et sinna kõik vajalik ilusti ära mahuks ja mugav võtta oleks ja samas, et oleks piisavalt ruumi. Ilmselt tulevad sinna maast laeni riiulid koos läbipaistvate kastidega. 

Ideid on muidugi oluliselt rohkem - lausa nii palju, et peame mõtlema, milliseid kasutada ja milliseid mitte. Selleks, et meil omavahel aga parem ülevaade oleks ideedest, mida kumbki oma tulevases kodus näha tahaks, kogume me ideid minu Pinteresti tahvlitele, mille võib leida siit. 

Kogemused on näidanud, et tegevuse käigus mõni enda meelest läbimõeldud sisekujunduslahendus saab hoopis uue ja parema idee ja seega on siin vaid esialgne plaan. Tavaliselt on ju nii, et kui reaalsed seinad püsti on, tekib hoopis parem ettekujutus, mis ruumi sobib, kui siis kui paljaid jooniseid vaatad. 

Loe ka eelnevaid blogipostitusi SIIT ja jälgi rohkem meie tegevusi Facebooki lehelt Minu Kodu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles