«Minu kodu» blogi: Meie tulevase maja interjöör - saun ja pesuruumid

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduskivi meie eelmise kodu vannitoa seinas
Looduskivi meie eelmise kodu vannitoa seinas Foto: Kärt-Britt Kokk

Seekord räägin veidi lähemalt pesuruumide kujundamise plaanidest. Nagu ikka - see on esialgne plaan ja täiesti võimalik, et tegevuse käigus nii mõnigi asi muutub, sest kui reaalselt seinad püsti, tuleb nii mõnegi ruumiga mõni veel parem idee. 

Pesuruume tuleb meie majja kaks - üks suur (u 9,5m2) pesuruum saunaga esimesel korrusel ja üks väiksem (6m2) teisele korrusele. Nagu ka muude ruumidega, tahaks ma ka neis näha looduslikke materjale - looduskivi ja puitu. Praegu olen suures vaimustuses ka sellistest looduslikest viimistlusvahenditest nagu tadelakt, marmor-lubikrohv ja lubivärv. Leidsin internetist ühe pildi, kus oli looduslikku jõekivi tadelaktiga kombineeritud ja tulemus oli minu meelest vaimustav. Tadelakt sobib niisketesse ruumidesse väga hästi nii, et see materjal sobiks meie sauna eesruumi ja dušinurka ideaalselt. 

Leiliruumi suurus oli üks asi, mida ma juba vundamendi valmides avastasin, et oleks võinud olla teisiti - võiks olla suurem. Samas, mul pole kunagi sauna olnud ja ei tea, kas plaanijärgne 3m2 leiliruum on neljaliikmelisele perele piisav. Joonise pealt tundus normaalne suurus, aga kui vundamendiliiva peale leiliruumi seinad sümboolselt tõmbasin, tundus see ikka väga pisike ruum. Kellel on kodus saun, võib kommentaariumis teada anda kui suured teie leiliruumid on ja kas on piisav suurus teie meelest. Meil põhimõtteliselt oleks ruumi ka söögitoa osa arvelt natuke ruumi juurde võtta. Peaksin sel juhul muidugi arhitektiga asja arutama ja võimalik, et ka projekti ringi laskma teha, aga midagi keerulist selles vist ei tohiks olla.

Nagu ikka, tegin ma ka seekord kollaaži ideedest, mida kasutada:

Kuvatõmmis internetist kogutud vannitoa ideede kollaažist 
Kuvatõmmis internetist kogutud vannitoa ideede kollaažist Foto: Kärt-Britt Kokk

Leiliruumi sisemus peaks olema üsna hubane ja mõnusalt hämar. Seega otsustasime, et Eestis väga levinud komme kasutada heledat puitu meile ei sobi. Tõenäoliselt tulevad saunalava ja seinad tumedamaks toonitud puidust. Isegi kerise oleme me välja valinud - armusime ühe Eesti tootja disainkerisesse juba siis kui nad selle turule tõid. Jääb vaid üle ehitada saun, kuhu see panna. Kerise taguse plaanime teha looduskiviga - ilmselt mingi robustse variandiga. 

Esimese korruse pesuruumi ma tahaksin panna põrandaplaadid, mis imiteerivad parketti ja laduda need kalasabaparketi stiilis maha. See idee aga on praegu lahtine, sest kuigi tulemus on superilus, on sellega parajalt jamamist ja ma pole kindel, et ma seda ette tahan võtta. Teine variant on meil ka välja mõeldud - kasutada põrandal sarnast kivi nagu meie korteri seinas oli (Indoneesia marmor), aga tumedamates toonides. 

Kui esimese korruse pesuruum on plaanis teha hästi hubane ja spa-meeleoluga, siis teise korruse pesuruum on plaanis teha vähe lihtsam. Praeguse plaani kohaselt tuleb teisele korrusele ka pesumasin ja kuivati, aga müra tõttu kaalume selle asetamist hoopis esimesel korrusel asuvasse tehnoruumi. Sellel muutusel oleks aga ka üks miinus - enamus riideid ja tekstiile on siiski teisel korrusel ja tundub kehv variant neid koguaeg üles-alla tassida - seda eriti arvestades, et pesen pea iga päev pesu. 

Teisele korrusele tahtsin ma esialgu ka vanni, sest lapsed eelistavad ju alati dušile vanni ja arvestades kui palju nad suvel õues paljajalu jooksevad on see hea viis ka kõige mullasemad jalad puhtaks saada... Praegu projektis vanni pole, on vaid dušinurk. Miskipärast jäi see väike detail mul kogu selle ehitusloaga jantimise ajal täielikult kahe silma vahele. Vanni paigutamine esimesele korrusele poleks ka halb mõte. See oleks ka üks põhjus, miks esimese korruse pesuruumi suurendamine oleks hea - siis mahuks sinna vann ka ära. Teisel korrusel on dušinurk hea kiire pesemisvõimalusena, samas kui alumise korruse pesuruum oleks pigem vist saunapäevadel kasutuses.

Teise korruse pesuruum on plaanis teha lihtne - ilmselt lihtsad ja neutraalset tooni keraamilised plaadid nii seinas kui põrandal. Mööbli ehitame mõlemasse pesuruumi ise - puidust, viimistlusena õli ja vaha. 

Kuvatõmmis internetist kogutud ideede kollaažist teise korruse pesuruumi jaoks
Kuvatõmmis internetist kogutud ideede kollaažist teise korruse pesuruumi jaoks Foto: Kärt-Britt Kokk

Järgmisel korral kirjutan magamistubade kujundamise plaanidest. 

Loe ka teisi minu blogi postitusi SIIT ja jälgi minu blogi Facebookis: Minu kodu lehel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles