Kodu ost: 9 nippi, mis aitavad sul läbirääkimistel saada, mida tahad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja, kinnisvara.
Maja, kinnisvara. Foto: SCANPIX

Öeldakse, et kõik on läbi räägitav - kuidas kinnisvara ostu puhul edukalt läbirääkimisi pidada, selleks annab US News mõned soovitused.

1. Tee oma rahaasjad selgeks

Ostja, kelle laenuplaani on pank juba eelnevalt heaks kiitnud või kel piisav hulk rajalist kapitali investeeringut ootamas, mõjub müüjale usutavamalt kui keegi «eks-me-vaata-mis-pangas-saab-või-kust-ma-raha-saan».

2. Kaalu hinnavõit täpselt läbi

Kui kinnisvara pakutakse sulle allahindlusega, vaata pakkumine põhjalikult läbi - võimalik, et see sisaldab kavalaid konkse, nii et tulevikus pead hoopis peale maksma.

3. Tee oma pakkumine, lähtudes kinnisvara väärtusest

Paku oma hind vastavalt sellele, mida arvad kinnisvara väärt olevat ning ära takerdu sellesse, millist hinda müügikuulutuses küsitakse. Pea kinnisvara väärtust hinnates nõu spetsialistidega.

4. Tegutse kiirelt

Kui liiga kauaks mõtlema ja arutama jääd, võib mõni kiirem ostja hea kinnisvara ära napsata. Niisiis ole valmis meeldiva objekti juures kiirelt tegutsema - otsi valmis spesialistid, kes aitavad maja üle vaadata ja hinnata, mine aja pangas asjad kiirelt joonde ja anna ostjale mõista, et oled valmis kiirelt tehingusse minema.

5. Küsija suu pihta ei lööda

Egas ilmaasjata öelnud vanarahvas, et palju küsid, vähe saad ja kui ei küsi, ei saa üldse. Läbirääkimised annavad sulle kauplemisruumi, kasuta seda nutikalt.

6. Tee korralik eeltöö

Valmista end läbirääkimisteks põhjalikult ette - uuri naabruskonna ja objekti kohta välja võimalikult palju informatsiooni, mis aitaks sul enda polt seatud eesmärgini jõuda. Uuri ka müüjalt, miks ta kinnisvara maha müüb.

7. Ole valmis kompromissideks

Rusikaga lauale tagumine läbirääkimisi eduka ostuni kindlasti ei vii - lõpptulemus võiks olla win--win mõlemale poolele.

8. Tingimused on sama oluline nagu hind

Tihti keskendutakse läbirääkimistel vaid kinnisvara hinnale, jättes tähelepanuta ostu-müügi tingimused: just siin võib aga olla kenasti kauplemisruumi.

9. Tee korralik pakkumine

Suvaline telefonitorru kisatud: «Selle maja me võtame!» ei veena müüjat teie tõsises huvis. Tehke korralikult koostatud, põhjendatud kirjalik pakkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles