Päästeamet: kontrollige korstnapühkija kutsetaset!

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korstnapühkija.
Korstnapühkija. Foto: Postimees

Kütteperiood on algamas, paljud majapidamised saavad külmal ajal toasooja ahiküttega. Päästeamet tuletab meelde, kuidas hooajaks valmistuda. 

Esmalt peavad küttekehad mõistagi korralikult hooldatud olema. Liina Reinsaar päästeametist tõdeb, et üht kindlat reeglit, kuidas seda teha, olemas ei ole. «Hooldustööde teostamisel tuleb juhinduda eeskätt tootja poolt seadmega kaasa antud kasutusjuhendist. Ka isetehtud küttesüsteemi korral peab selle valmistaja tellijale üle andma kasutusjuhendi,» ütleb Reinsaar. Sealjuures ei saa kasutusjuhend olla paarilauseline kirjeldus: juhendis peavad lisaks vajalikele hooldustegevustele olema välja toodud ka ajavahemikud, kui sagedasti hooldus ette võtta tuleb ja millised on nõuded hoolduse läbiviijale. «Näiteks võib pelletikamina kasutusjuhendis olla kirjas, et hooldustööde teostaja peab olema läbinud spetsiaalse koolituse. Sel juhul tuleks hooldajat tellides küsida ka selle koolituse läbimise kinnitust,» selgitab Reinsaar.

Kortermajades isetegevus keelatud
Kui sagedasti küttesüsteeme puhastada on vaja, oleneb konkreetse süsteemi kasutusjuhendist. Reinsaare sõnul tuleb näiteks tahkeküttel töötavaid küttesüsteeme puhastada vähemalt kord aastas, aga kui vahepeal tekib ikkagi tahma süttimise oht, tuleb puhastustöö sagedamini ette võtta.
Kes küttesüsteeme puhastada võib, on aga hoopis omaette teema. Kui eramajades peab kutseline korstnapühkija süsteemid üle käima vähemalt iga viie aasta järel ja vahepeal võib töö ette võtta ka asjaarmastaja, siis kortermajades on igasugune isetegevus keelatud ja puhastustöid tohib teostada ainult kutseline kehtiva tunnistusega korstnapühkija. «Silmas tuleb pidada ka korstnapühkija kutsetaset. Näiteks korstnapühkija, tase 3, tohib pühkida ainult eramajade korstnaid. Kortermajades võivad korstnaid puhastada korstnapühkija, tase 4 ja korstnapühkija-meister, tase 5,» selgitab Reinsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles