Vaata, kuidas näeb välja eestlaste tehtud minimaja

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Disainiöö raames presenteeris eestlaste ettevõte Greencube oma minimajast tehtud saunavarianti, sobib maja loojate sõnul lausa aastaringseks elamiseks ja inimeste huvi väikeste moodulmajade vastu aina kasvab.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Moodulhoone looja Henri Bekmanni sõnul on nende Greencube valmis elamismoodul, millele võib tema sõnul anda mitmeid funktsioone: eluruumid, büroopind, saun, hoiuruum jms. Mooduli aluseks on jäigastatud liimpuidust karkass, mis töötab ka hoone vundamendina. «Seega vajab moodul paigaldamiseks ainult jäika alust,» selgitas Bekmann. «Välisseinad, katus ja põrand on välis- ja sisekülgedelt seotud puitlaastplaadiga, mis tekitab jäiga konstruktsiooni. Konstruktsioone võib viimistleda nii seest kui väljast erinevate materjalidega. Sisemised vaheseinad ei tööta kandva elemendina, mis annab võimaluse ruumide lahendusi vastavalt vajadusele muuta,» selgitas ta. Tehnilised süsteemid on Bekmanni sõnul võimalik integreerida erinevalt ja vastavalt mooduli otstarbele. Vett ja elektrit on majja siiski tarvis, mitu moodulit võib aga ühendada ühtsesse kütte-, ventilatsiooni-, vee- ja kanalisatsioonisüsteemi. «Kui kanalisatsioonisüsteemi kliendi krundil pole, aitame septikuga,» lubas Bekmann.  19,92m2 suurune hoone ei vaja Bekmanni sõnul ei ehitusluba ega paigaldamise teatist omavalitsusele.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Sobib elumajaks

Pisikese moodulmaja baasvariandil on Bekmanni sõnul tavaliste eluhoonetega võrreldav soojapidavus, kuid ajadusel on võimalik lihtsate vahenditega välispiirdeid ka lisasoojustada. «See maja kestab aastakümneid,» on Bekmann kindel. Nende minimajaäri õitseb ja sortiment laieneb Bekmanni sõnul pidevalt, maksimumsuuruseks on praegu 63m2, see koosneb kolmest moodulist. Kuidas aga seda maja kütta? «Ühele kliendile tegime põrandaküttelahenduse, aga oleme teinud küttesüsteeme ka elektriradiaatorite ja õhksoojuspumbaga,» rääkis Greencube'i juht.

Kuid pisemasse, ligi 20m2 suurusse minimajja on mõni nende klient mahutanud koguni kõik aastaringseks eluks vajamineva - nii elutoa- kui ka kööginurga, magamisaseme ja pesuruumi ning esimese talve seal kenasti mööda saatnud.  Bekmanni sõnul tunnevad inimesed väikeste majade vastu järjest suuremat huvi. «Ega ühel-kahel inimesel polegi eriti palju rohkem ruumi tarvis, iseäranis kui jutt käib suvekodust. Paljudele käib 100m2 suvemaja ehitus rahaliselt üle jõu, aga sellise 20m2 väikemaja, mis tuuakse täiesti kasutusvalmina hoovile, saab kätte 24 000 euroga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles