Maja planeerides mõtle see põhjalikult läbi

, Arco Vara Eesti hindamisosakonna juht, kutseline hindaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maris Treufeldt

Oma maja planeerimine on meelikütkestav idee, mis reaalsuses nõuab põhjalikku eeltööd projektdokumentatsiooni koostamisel ja krundi ning materjalide valikul.

Kodu rajamist planeerides peaks alustuseks läbi mõtlema, milliseid nõudeid peaks tulevane elumaja täitma. Mida kindlam on ettekujutus oma kodust, seda lihtsam on leida sobiv kombinatsioon majast, selle ruumilahendusest ning ümbritsevast keskkonnast.

Alustuseks oleks oluline arvestada pere suuruse, vanuselise struktuuri ja huvidega – mitu inimest hakkavad majas elama, mitu neist on koolilapsed või vanurid, millised on pereliikmete elamisharjumused, tervis ja hobid. Tänapäeval tõuseb järjest enam päevakorda kodus töötamise võimalus ja ka lemmikloomade pidamisel on parimate ruumilahenduste leidmisel oma osa.

Ruumiplaneering

Ruumiplaneering peaks olema läbimõeldud ja vastama elanike vajadustele – magamistubade arv, kabineti vajadus, vannitubade arv, saunaruumide olemasolu jne. Oluline on planeerida piisavalt abipindasid nagu garderoobid, majandusruum, garaaž, terrassid, rõdud.

Ruumid peaksid olema optimaalsete suurustega. Nii pole mõtet trepihalli või magamistuppa teha istumisnurka, sest keegi seda kunagi ei kasuta. Ruumide asukohtade valikul võiks hommikpäike paista kööki, õhtupäike terrassile, kuid magamistubade ja elutoa paiknemine võiks olla igaühe isikliku eelistuse järgi.

Ruumide planeerimisel tasub teha märkmeid ja eskiise ruumide suuruse, paiknemise, erinõuete jms kohta. Samuti oleks hea välja arvutada umbkaudne maja suurus ja määrata korruselisus.

Mõelda tuleks sellele, milline saab olema maja stiil. Nõuandeid ja näiteid selleks leiab internetist, vastavatest ajakirjadest ja kataloogidest, aga loomulikult võib pöörduda arhitektide poole. Samuti võib teha jalutuskäike eramupiirkondadesse, et selgitada enda jaoks välja kõige meeldivamad ehitised, mis võiks olla teie uue kodu eeskujuks.

Krunt

Sageli saab lennukatele ideedele oma uuest kodust aga takistuseks asjaolu, et igale krundile ei saa ehitada just sellist maja, mida soovitakse. Võivad olla ehituspiirangud, aga võib juhtuda ka see, et tulevane maja osutub krundi jaoks liiga suureks.

Mängu tulevad ka muud aspektid nagu kaugus koolidest ja lasteaedadest ning kauplustest. Samuti ühistranspordivõimalused ning juurdepääsuteed – kas on näiteks tagatud juurdepääs avalikult kasutatavalt teelt? Kas on olemas vajalikud servituudid? Kes teed hooldab?

Tehnovõrgud

Maja ehitamine on kallis ja seetõttu tuleks planeerimisel väga põhjalikult suhtuda tehnovõrkude küsimustesse. Investeerida tuleks tehnoloogiatesse, mis annaksid säästu, sest üha kallineva energiahinna juures tuleks hoone ehitada võimalikult energiasäästlikuks.

Uurige välja tehnovõrkude olemasolu või liitumiste võimalused. Kas soovitakse ja on olemas tsentraalsed vee- ja kanalisatsiooniühendused või rajatakse need lokaalsed. Kas tahetakse gaasivõrguga liitumist? Kas on olemas elektriliitumine ja kui suurt võimsust on vaja? Kui ei ole liitumist, siis millised on võimalused liitumiseks?

Dokumentatsioon

Alustage dokumentatsiooniga tegelemist võimalikult varakult. Soovitav on tellida põhjalik ehitusprojekt. Mõistlik oleks hankida ka eriosade projektid (vesi-kanalisatsioon, küte, ventilatsioon, siseviimistlus, elekter, nõrkvool) – nende pealt ei ole mõtet kokku hoida. Põhjalike projektide alusel on võimalik ehitajatel teha täpsemad hinnapakkumised ning kindlasti vähendab see erinevust reaalsete kuludega.

Kui uue kodu ideed on kirjeldatud, on võimalik projekteerimine tellida arhitektilt või leida mõni sobiv valmisprojekt. Hea maja algab korralikust projektist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles