Pank: eraisikult järelmaksuga kinnisvara soetamine on riskantne

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elumaja. Foto on illustratiivne.
Elumaja. Foto on illustratiivne. Foto: Postimees

Eelmise nädala artikkel järelmaksuga eluaseme soetanud noorest perest tekitas palju elevust: sotsiaalvõrgustikes on näha, et pere eeskuju soovivad järgida paljud. Mida arvab säärastest tehingutest aga pank?

SEB panga kommunikatsioonijuht Evelin Allas ütleb, et konkreetset tehingut, kus pere sai Pärnumaale sobiva elamise järelmaksu peale eraisikult, on keeruline kommenteerida, sest kõik sõltub konkreetsetest tingimustest ja kokkulepetest. Küll aga on Allase sõnulgi oluline, et säärased kokkulepped vormistataks korrektselt notari juures. «Oluline on, et poolte huvid oleks tasakaalustatud ning tehingust tulenevad riskid on tehingupooltele selgitatud. Pangast laenuvõtmise kasuks räägib see, et kliendi huvides ja kaitseks on pankadele kehtestatud selged ja kindlad reeglid – alustades konfidentsiaalsusnõuetest kuni vastutustundliku laenamise põhimõteteni,» selgitab Allas

Üürimakse eeskujulik tasumine pole näitaja
Möödunudnädalases artiklis avaldas pereema nördimust, et hoolimata igakuisest eeskujulikust korteriüüri tasumisest ei pidanud ükski pank neid piisavalt usaldusväärseks, et nendega laenulepingut sõlmida. Miks siis ei anta laenu noortele, kes üüripinnal elades on tõestanud, et suudavad igakuiseid rahalisi kohustusi täita? «SEB lähtub vastutustundliku laenamise põhimõtetest ja analüüsib hoolikalt laenutaotleja ja tema pere sissetulekuid ning kohustusi. Positiivse lahendini jõudmist takistab enamasti liiga suur soovitav laenukoormus ning oht, et kliendid võivad üle hinnata oma võimekust laenu teenindada. Samuti tuleb laenutaotlejatel arvestada, et sissetulekud peavad olema tõendatavad ning pank võtab arvesse ka klientide varasemat maksekäitumist ja tarbimisharjumusi,» selgitab Allas vähemasti ühe panga keeldumise võimalikke põhjuseid.

Kõik oleneb
Pangast kodulaenu saamisel mängivad rolli paljud tegurid: oluline on, et kliendil on stabiilne sissetulek, piisav omafinantseering ning kohustuste hulk ei läheks kliendi sissetulekutega võrreldes liiga suureks. «Üldise reegli kohaselt võib kõigi laenu- ja liisingumaksete summa olla kuni 50 protsenti netosissetulekust eeldusel, et perel jääb peale kohustuste teenindamise piisavalt raha ka elamiseks. Kuna iga laenusoovija sissetulekud ja kulud igapäevaseks elamiseks on erinevad, siis vaadatakse iga laenusaajat ning tema laenutaotlust eraldi. Sõltuvalt konkreetse pere sissetuleku suurusest, pereliikmete arvust ja muude kohustuste suurusest võib tegelik maksimaalne lubatud kohustuste määr olla madalam kui 50 protsenti,» räägib Allas.
Lisaks vaadatakse ostetavat objekti, selle seisukorda ning klientide senist maksekäitumist.
«Noored pered ja noored spetsialistid, kellel oma rahalisest omafinantseeringust kipub väheks jääma, saavad kasutada lisatagatisena SA Kredexi pakutavat käendust,» meenutab kommunikatsioonijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles