5 kõhedat heli majas, mis ei viita üleloomulikele jõududele

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepp.
Trepp. Foto: SCANPIX

Kui veedad vaikset õhtut kodus ja järsku elamist ennekuulmatu heli läbib, on lihtne verest välja lüüa. Õnneks on paljudele neist lihtne ja loogiline seletus. 

Kriuksuvad trepid
Nagu õudusfilmist, eks ole. Tegelikult on tegu tavalise aja jooksul tekkiva kulumisega. Aja ja pideva kasutamisega annab trepikonstruktsioon järele, seda enam, et reeglina on trepid valmistatud puidust, mis on niiöelda elav materjal.
Mida teha?
Tihenda trepi praod, kust vähegi saad. Tihendusmaterjali võid lisada ka kruvi- või naelaaukudesse. Kui sul on lahtine trepp või lihtsalt lihtne ligipääs astmete alumisele poolele, võid sinna tekkinud pragudesse mõned kiilud liimida.

Uks langeb ise kinni
Uks, mis varem ise päris kinni ei läinud, vaiks lukukeelega ikka piida vastu pidama jäi, vajub nüüd kõhedusttekitava klõpsuga kinni. Vaimud? Tegelikult mitte. Aja jooksul muutub kogu lukusüsteem lõdvemaks ja peab vähem, sedasi vajubki uks ise kinni.
Mida teha?
Proovi lukusüsteemi timmida, võta see vajadusel täiesti lahti ja paigalda uuesti. Kui see ei aita, kontrolli, ega uksehinged pole vajunud – seda saad teha loodiga. Kui uks ei ole loodis, on põhjus hingedes, mis vajavad timmimist.

Aknad vilistavad
Aken on nii suletud kui saab, ometi tuleb aknapraost kahtlast vilistavat heli. Tõenäoliselt on läbi aknatihendid.
Mida teha?
Siin saab abi ainult tihendivahetusest.

Keegi koputab seinte sees või põranda all
See mõjub esmakordsel kuulmisel kahtlemata hirmutavalt, aga kui tegu on kohaga, kust jooksevad teie elamise veetorud, ei pea põhjust kaugelt otsima: sellist heli põhjustab torudesse sattunud liigne õhk. Kõik, kes kunagi nõukaaegsetes kortermajades elanud, on selle häälega ammu tuttavad.
Teine võimalus on, et torud on aja jooksul kinnitustest lahti loksunud ja veesurve mõjul rappuvad need vastu seinu.
Mida teha?
Aitab mõistagi vana hea nipp: torude õhutamine. See tähendab, et vesi tuleb kinni keerata ja torud veest tühjaks lasta, et õhk välja pääseks.
Kui see ei aita, tuleb torude kinnitused üle käia.

Voolava vee hääl
Ei midagi hirmutavat, kui vesi tõepoolest kusagil voolab. Kui aga kõik kraanid on kinni, tekitab säärane heli põhjendatult kõhedust. Tõenäoliselt on põhjuseks aga jooksev vesi tualetipotis. Märkimisväärne solin kostab isegi siis, kui potti vaadates voolavat vett otseselt näha ei ole.
Mida teha?
Tõenäoliselt on läbi loputuskasti tihend, mis veetõmbamise järel sulguma peaks, et paak uuesti veega täituks. Keera vesi kinni, tühjenda loputuskast ja vaheta tihend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles