Nipp, mis nõudepesemise talutavamaks muudab

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustad nõud.
Mustad nõud. Foto: SCANPIX

Paljud meist ei armasta nõudepesemist sugugi. Teadlased aga on jõudnud seisukohale, et üks teatud nipp muudab selle töö märksa vastuvõetavamaks.

Florida ülikooli teadlased tegid katse, milles lasid 51 tudengil katsetada nõudepesemise ajal mediteerimist. Pooled katsealustest pidid keskenduma tegevuse tunnetuslikule poolele: nuusutama nõudepesuvahendi lõhna, tunnetama kuuma vett, pöörama tähelepanu nõude kujule. Teine pool katsealustest luges lihtsalt läbi lühikirjelduse nõudepesemise tähtsusest.

Pärast nõudepesu tunnistas tunnetuslike pesijate grupp, et nende stressitase langes tuntavalt, samas, kui inspiratsioonitase tõusis. Kontrollgrupp aga mingeid muudatusi meeleolus ei täheldanud.

Nii et järgmine kord, kui nõudepesu ees ootab, sunni end keskenduma sellele, mida teed – algus on küll raske, aga kui mõttega asja juures oled, saab sellest tõenäoliselt mõnus meditatiivne kogemus. Ja lisaks saavad ka nõud puhtaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles