Rakvere Targa Maja looja: isemõtlev maja on tänapäev, mitte kauge tulevik

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Tark Maja
Rakvere Tark Maja Foto: Rakvere Tark Maja

Täna Rakveres avatud Targa Maja üks loojatest, arhitekt Oliver Alver ütles avamiskonverentsil kõneldes, et tark maja pole enam tulevikumuusika, vaid käesolev hetk: selline peakski üks kaasajal ehitatud maja olema. 

Arhitekt Alver ütles oma ettekandes tehtut meenutades, et ta ei näe, miks peaks tark maja olema midagi, milleni me alles kunagi jõudma hakkame. Rakverre kerkinud ehitis on küll kontorihoone, kuid samasuguseid isemõtlejaid-ehitisi on juba tehtud ka eramuteks. 

Maja, mis oskab ise kõiki toimimiseks vajaliku reguleerida, opereerib ise küttesüsteemidega, kasutab võimalikult palju loodusest saadavat energiat ja nutikaid lahendusi, on täna reaalselt teostatav ja pole ühtegi põhjust, miks praegu koduehitust kavandav inimene ei võiks kaaluda luua endale koduks tark maja.

Üht soovitab Alver sealjuures aga siiski silmas pidada. "Soovitan lihtsalt säilitada kainet talupojamõistust ja mõelda läbi, mis teie kodus olema hakkab," manitseb ta. Arhitekti sõnul on targa maja teema niivõrd värske ja samas menukas, et tekitab palju tühja vahtu ja tavainimesel võib kohati olla raske eristada, mida tasub ja mida ei tasu oma majapidamise juures kasutada. 
Tal on tuua nukker näide inimesest, kes investeeris oma kodu tarkadesse lahendustesse arvestatava rahasumma, aga oli maja valmimise järel sunnitud tõdema, et asi lihtsalt ei tööta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles