6 nippi, kuidas lapse tuba eriti nutikalt sisustada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahtised panipaigakorvid pakuvad võimalusi mängudeks.
Lahtised panipaigakorvid pakuvad võimalusi mängudeks. Foto: SCANPIX

Kõik praktilise meelega vanemad unistavad, et nende lapse tuba oleks funktsionaalne, kolavaba ja vajaks lapse kasvades võimalikult vähe muutmist. Kuidas seda saavutada?

Lapseootusest kuuldes tekib paljudel tulevastel emadel kihk sisustada võsukesele eriti armas beebituba. Tegelikkuses on see aga äärmiselt ebapraktiline, sest nunnust mannavahust kasvab laps välja aastaga ja siis tuleks tuba uuesti ümber kujundama hakata.

Praktilise sisustuse huvides tasuks algusest peale silmas pidada järgnevaid nõuandeid.

Mõtle pikalt ette
Selge on, et beebitoa eluiga on lühike, sest beebiiga saab läbi imekiirelt. Vali lapse tuppa algusest peale sellised valgustid, viimistlusmaterjalid ja võimalusel ka mööbel, mis sobib nii beebile, väikelapsele, kooliminejale kui teismelisele. Kui mööblisse investeerid, ei pruugi sa neid esemeid välja vahetada seni, kuni laps teiega ühe katuse all elab.
Lapse toas on ideaalsed rahulikud ja märkamatud taustavärvid, näiteks valged seinad on siin täiesti omal kohal, sest leludega täidetud ruumis värvidest nagunii kunagi puudust pole.

Hangi inspiratsiooni
Võta ette internet ja sisustusajakirjad ning tee kindlaks, milline tuba vastab kõige enam sinu maitsele ja teie pere vajadustele. Ära hakka ehitama ja sisustama selge sihita, sest nii on raske saavutada eesmärki, millega täielikult rahul oleksid.

Taaskasuta ja mängi ümber
Näiteks saab vana katkise kummuti sahtlitest suurepärased seinariiulid lapse tuppa. Mõnesse sahtlisse võid paigutada peegli, teise põhja võõbata tahvlivärviga, kolmandast teha hoiukoha pisikestele nukkudele. Neid osavalt seinale paigutades saad kauni visuaalse efekti.

Moodulmööbel
Vali lapse tuppa mööbel, mis kasvab koos temaga või muudab vastavalt vajadusele kergelt kuju ja asukohta. Sageli pakub selline mööbel loendamatult võimalusi ka fantaasiamängudeks.

Panipaigad
Piisava hulga panipaikade loomine polegi nii lihtne kui võiks arvata. Näiteks suured plastkastid, mida üksteise otsa tuleb vinnata, ei toimi. Kastid peaksid olema paigutatud teineteise kõrvale, mitte peale, ja ideaalis võiksid need olla lahtised. Nii on kergem tekitada lapses koristamisharjumust. Igal kastil peaks peal olema silt, et oleks selge, milleks see mõeldud on.
Kõike ei pea aga sugugi kastidesse ja sahtlitesse peitma – seinariiulid on lastetoas täiesti omal kohal, lisaks raamatutele passivad sinna hästi pisemad lelud, kunstiteosed ja muu säärane.

“Pesunöörid” kunsti jaoks
Lapsed suudavad kunstiteoseid toota rohkem kui sina üles riputada. Et ühegi väärutsliku taiese salapärane kadumine tülisid ei põhjustaks, tõmba üle lapse toa mõned nöörid, mille külge kas või pesupulkade abil kõik hetkel talle olulised tööd riputada saad. Kui valid kauni nööri ja ilusad pesupulgad, jääb tulemus väga kaunis ja mõjub sisustuselemendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles