Pesed autot kodus? Tõenäoliselt teed nii mõndagi valesti

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autopesu.
Autopesu. Foto: SCANPIX

Kodune autopesu näib olevat lapsemäng – millega siin mööda saab panna? Selgub, et tegelikult väga paljude asjadega.  

Good Housekeeping on ritta pannud tervelt 11 punkti, mille vastu kodused autopesijad sageli eksima kipuvad.

Päikseline päev
Kindlasti tundub see olevat suurepärane hetk autopesuks. See ei vasta aga sugugi tõele. Auto kuivab sedasi liiga kiiresti ja selle kerele jäävad veepiiskadest plekid. Parim aeg pesuks on seega pilvine ilm või varased hommikutunnid ning õhtupoolikud.

Nõudepesuvahend
Väga paljud kipuvad spetsiaalse vahendi puudumisel pesema autot nõudepesuvahendiga. Seda ei tohiks aga mingil juhul teha – nõudepesuvahend võib auto värvi vigastada.

​Ämbritäis vett
Ühest ämbritäiest ei piisa: autot tuleb pärast pesu loputada puhta veega. Kui loputad sama veega, millega äsja auto puhtaks pesid, riskid värvikriimustustega, mida tekitab äsja masina küljest lahtipestud sodi.

Vale suund
Autot tuleb pesta ülevalt alla, mitte vastupidi. Ülemine osa on tõenäoliselt vähemmäärdunud kui alumine, seega on säärases suunas pesuga väiksem tõenäosus auto värvkatet rikkuda.

Rehvid jäävad tähelepanuta
Rehvid saavad muidugi kohe uuesti mustaks, mistõttu võib tekkida kiusatus nende puhastamine vahele jätta. Seda aga ei peaks tegema, sest puhastamata rehvide küljest satub sodi kohe uuesti auto äsjapestud kerele ja nullib su pingutused.

Antenn
Paljudel uutel autodel libiseb antenn auto katuse sisse, kui auto seisma jätad, ja veab sinna kaasa kogu mustuse, mis sõidu ajal antenni külge kinnitunud on. Pesu ajal puhasta antenn ära ja käi üle vahaga, et see mustusthülgavamaks muuta.

Topsihoidjad
Ära jäta neid tähelepanuta! Kui ostad sageli jooke autosse kaasa, on need päris kindlasti määrdunud ja vajavad puhastamist. Kui topsihoidjad käivad ära, pese neid kraanikausis sooja seebiveega, kui ei käi, proovi sama teha autos.

Hoia aknad suletuna
Väga paljud inimesed ei tea, et auto täielikuks kuivamiseks kulub isegi paar tundi. Teadmatusest lastakse äsjapestud autoaknad seega tihti liiga vara alla ja lõpptulemuseks on triibud akendel ning vajadus need üle pesta. Järgmine kord oota pisut kauem.

Jalamatid
Et seda piirkonda õigesti puhastada, eemalda esmalt jalamatid, kui need ära käivad. Klopi ja käi seejärel üle tolmuimejaga. Siis eemalda plekid märgpuhastusega, kasutades vajadusel plekieemaldaja abi, ja lase kõik korralikult kuivada.

Armatuurlaud
See koos rooliga on kahtlemata sinu auto kõige räpasem koht – sa paratamatult katsud seda kogu aeg. Kui auto puhastamine käsil, peaksid selle piirkonna üle käima desinfitseeriva vahendiga. Selleks ei pea olema bakterifoobik, paar korda aastas võiks armatuurlaua ja rooli sedasi üle käia iga inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles