Vana maja neli olulist puudust

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seda Uus tn 5 asuvat maja on aasta otsa müüa proovitud.
Seda Uus tn 5 asuvat maja on aasta otsa müüa proovitud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vana maja ostma minnes tuleb müügiobjekt hoolikalt üle vaadata - Houzz juhib tähelepanu olulistele puudustele, mis vanas majas varitsevad.

1. Ebatasased põrandad, aknad-uksed ei käi hästi kinni

Viltused või ebaühtlased põrandad vajavad lähemat inspektsiooni - palu müüjal võimaluse korral näidata mõnd kohta, kust saaks aimu, missugune on aluspõranda tegelik seisukord. Põrandate taastamine või uue põranda ehitamine võib kalliks minna. Kui aknad-uksed ei käi hästi kinni, võib see olla tingitud puudulikust või kehvasti paigaldatud soojustusest.

2. Praod seintes

Juuspeened praod värvitud seinal ei tähenda üldjuhul midagi väga hullu, kui aga on tegemist juba suuremate pragudega seinas, võta parem appi meistrimees, kes oskab teavet anda ka konkreetse hoone aluskonstruktsiooni olukorra kohta, samuti hinnata maja vajumisohtu. Kiviseina olukorda saad kontrollida ka kruvikeerajaga: kui kate kergelt mureneb, pead arvestama remondiga.

3. Lekkiv katus, kehv drenaaž

Hoia silmad lahti veekahjude suhtes: juba väike leke katuselt võib maja konstrukstioonile palju kahju teha. Veekahju märke näed kindlasti ülemise korruse tubade seintelt, palu ja kasuta kindlasti võimalust ära käia pööningul, et katuse tegelikust olukorrast aimu saada. Paljudele 50 aastat ja vanematele majadele pole paigaldatud tänapäeva nõuetele vastavat drenaaži ning kelder võib seetõttu olla niiskust saanud. Niiskuskahju tulemusel tekkiv hallitus on aga tervisele ohtlik ning sellest vabanemine nõuab ulatuslikku investeeringut. Nii et kui majas tungib ninna kirbe kopituslehk, arvesta võimalike väljaminekutega kapitaalremondiks.

4. Kehv planeering

Nukumõõtmeis köök, tibatilluke vannituba, kitsuke pime koridor, mitte trepp, vaid pigem redel - need on vaid mõned vana maja märksõnad, mis võivad küll esmapilgul romantilisena tunduda, ent jäävad tänapäevast igapäevaelu segama ning planeeringu muutmine on keeruline ja nõuab suuremat investeeringut.

Hea lugeja, kas tead ehk veel mõnd vana maja puudust, millele tähelepanu pöörata?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles