Nipinurk: kuidas kööki töötasapinda valida?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Padjaklubi-Maria köök.
Padjaklubi-Maria köök. Foto: Kristi Kamenik

Grandber sisustus annab oma blogis nõu köögi töötasapinna valikul ning tutvustab enimlevinud köögi tööpinna materjale.

Hea tööpind sobib köögimööbli ja ruumikujundusega ning on vastupidav, et toidu valmistamine oleks mugav ja muretu. Töötasapindade materjalid jaotuvad laias laastus neljaks: looduslik kivi, akrüülkivi, laminaat ja täispuit.

Looduslikust graniidist või marmorist valmistatud köögi tööpinnad on tavaliselt tugevad ja vastupidavad, kuid neid hooldades tuleb ettevaatlik olla. Näiteks ei tohi looduslikust kivist tööpindu puhastada kriipivate vahenditega ja neile tekkinud plekid tuleb võimalikult kiiresti eemaldada. Parema vastupidavuse tagamiseks on looduslikust kivist töötasatööpinnad töödeldud kivikaitsevahendiga (protseduuri on soovitav korrata 1-2 aasta tagant).

Kui eelistad kivist töötasapinda, kuid ei soovi plekkide pärast muretseda, on heaks lahenduseks tehiskivist köögipind. Akrüülkivi on vastupidav, kergesti puhastatav ja sinna ei imendu vedelikud ega plekid sisse.

Täispuidust tööpinnad jätavad looduslähedase mulje ja lisaks on neile tekkinud kriimustused võimalik enamasti kodustes tingimustes, näiteks lihvimisega, eemaldada. Samas tuleb puidust pinna hea välimuse säilimiseks seda pidevalt kuivana hoida ning temperatuuri kõikumisi vältida.

Kvaliteetsetest materjalidest valmistatud kõrgsurvelaminaadist pindu on kerge hooldada ning õigel kasutamisel säilitavad nad ilusa välimuse aastaid. Oluline on kiiresti kuivatada pinnale sattunud vedelikud, vältida pinnakahjustusi kuumade pottide ja pannidega ning lõikamis- ja hakkimistöid otse töötasapinnal mitte teha. Uue lõikelaua ostmine on ju kordades soodsam, kui kriimustunud laminaattasapinna väljavahetamine.

Nii kivist, puidust kui ka laminaadist valmistatud köögipindadel on plusse ja miinuseid. Lõppvaliku tegemisel tuleks pöörata tähelepanu eelkõige oma eelistustele ja mugavusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles