Kaks põhjust, miks lehtede riisumine loodusele kahju teeb

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna vihma nädalavahetuseks ei luba, saab tegeleda sügistöödega.
Kuna vihma nädalavahetuseks ei luba, saab tegeleda sügistöödega. Foto: SCANPIX

Langenud lehti täis aed tundub silmale korratu vaadata ja vägisi kipub käsi haarama reha järele, et aed puhtaks kaapida. Tegelikult aga ei tohiks seda kahel põhjusel üldse teha.

Lehed peaksid jääma sinna, kuhu nad langevad, kahel väga loodustsäästval põhjusel, vahendab CountryLiving.
Esiteks: langenud lehtede alla ronivad talvituma paljud putukad ja mõned pisemad loomadki. Kaitsva lehekihi varju koguvad mõned neist endale talvevarusid. Kui lehed kogu aiast kokku kraapida, pole pisielukatel, kellest paljud su aiale väga kasulikud on, kuhugi peituda ja nad jätavad su aia maha. 
Peale selle on, vastupidiselt seni levinud eksiarvamusele, langenud lehed väga heaks väetiseks maapinnale. Kui tahad olla kindel, et lehed kevadeks kõdunenud on, võid need muruniidukiga pudiks lasta.
Kui  lehed ära riisud, saab muru vähem toitaineid ja sul tuleb kulutada aega selle väetamisele.

Aiaääred, sissesõidutee ja aiarajad võid muidugi lehtedest puhtaks tõmmata, aga kõik muud pinnad jäta südamerahus lehtede alla talve ootama. Vähem vaeva ja loodusele kasulik – mis võiks olla toredam.

Kas sina riisud lehti? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles