Spetsialist: laen on odav ja palgad kõrged, inimesed aga ettevaatlikud

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotermanni kvartal.
Rotermanni kvartal. Foto: Postimees

Kuigi praegu on laenu võtta odav ja palgad üsna korralikud, ei torma inimesed ummisjalu kinnisvara soetama, leiab kinnisvarafirma 1Partner esindaja maa-ameti tehingu- ja hinnaülevaadet analüüsides.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul näitab kinnisvaraturu olukorda tehingute arv ning hind, mis on püsinud kevadest samal tasemel. «Statistiliselt kasvas oktoobris tehingute arv küll seitse protsenti, kuid selle taga on Kopli liinidega tehtud suurem plokktehing,» ütles Vahter.

Martin Vahteri sõnul on praegu turul ostjate ja müüjate ootuste vahel üle pika aja päris terve tasakaal. «Laen on odav ja palgad ajaloo kõrgeimad, kuid see ei aja inimesi pimesi ostma, vaid käitutakse küllalt ratsionaalselt. Nii ostjate, arendajate kui maaklerite jaoks on kõige turvalisem stabiilsus ning keegi ei soovi suuri kõikumisi, mis süsteemi tasakaalu ohustaksid,» ütles Vahter.

Oktoobris tehti Tallinnas kinnisvaraga 1172 ostu-müügitehingut, mis on 6,7 protsenti rohkem kui septembris. Aastataguse ajaga võrreldes oli tänavu tehingute arv 17,1 protsenti suurem.

Tallinna korteritehingute arv kasvas kuuga 8,8 protsenti 740 tehinguni. Korteri keskmine ruutmeeter maksis 1548 eurot, mis on 0,9 protsenti vähem kui septembris. Kalleim korter müüdi oktoobris 915 000 ja odavaim tuhande euroga.

Oktoobris müüdi Tallinnas 58 hoonestatud krunti, mis on 31 võrra rohkem kui varasemal kuul. Müügikasvu peamine põhjus on Kopli liinide plokktehing. Kalleim maja müüdi 2,04 ning soodsaim 5000 euro eest.

Möödunud kuul müüdi 64 krunti, mis on 51 võrra enam kui septembris ning hüppeline kasv tuleneb samuti Kopli liinidega tehtud tehingutest. Kalleim Tallinna krunt müüdi kahe miljoni euro ning odavaim 500 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles