Neli reeglit, mis igast lapsest korraarmastaja kasvatavad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutöid tehke ühiselt
Kodutöid tehke ühiselt Foto: SCANPIX

Jah, lapsed toovad meie ellu palju rõõmu, aga sama palju või veelgi rohkem vedelevaid lelusid ja klotse, millele pimedas peale astuda. Millised on need peamised kodu korrashoiureeglid, mille iga vanem lapsele maast-madalast selgeks peaks tegema?

Eeskuju on nakkav
Anna lapsele oma korraarmastusega head eeskuju ja kinnista temas sellega teadmine, et kui tahad, et teised sinu ümber korda hoiaksid, pead seda esmajoones ise tegema. Õpeta lapsele, et enne töö ja siis lõbu: kui ta tahab minna sõpradega mängima, peab enne toa korda tegema. Sellise kasvatusega tuleb alustada võimalikult vara.

Igal asjal on oma koht
See vana tõde peab endiselt paika. See ei tähenda, et miski ei võiks mitte kunagi laokil olla või et kodus ei võiks kunagi segadust tekkida, aga kokku võiks leppida näiteks, et iga päeva lõpus või enne lõunaund tuleb kodu korda seada ja asjad oma kohale tagasi panna. ​Et lapsel oleks lihtsam asju õigele kohale panna, kaalu sildistamist. Kui laps veel lugeda ei oska, toimivad hästi temaatilised pildid.

Kalendrid
Kalendermärkmikutega ei pea lapsed harjuma alles koolis – vabalt võib nende nädalagraafik ja tegemist vajavate kohustuste nimekiri olla olemas juba ammu enne seda. Mõistagi ei pea lapsi pisikesest peale üle mõistuse keeruliste töödega kurnama – need olgu ikka jõukohased, aga mingid kohustused peaksid olema igal pereliikmel juba pisikesest peale.

Rutiin
Kanna hoolt selle eest, et kõik tegevused oleks rutiinsed. Aga sealjuures ära sunni lapsi üksi koristama, ise kõrval istudes, vaid koristage koos. Nii saavad lapsed aru, et kodu korrashoid on kõigi ühine kohustus. Sorteerige aeg-ajalt lelusid ja andke ära asju, millega lapsed enam ei mängi. Viige need taaskasutusse ja selgitage lastele juba pisikesest peale asjade ringluse ideed.

Kui ka näib, et lapsed ei taha sinu õpetustest kohe mitte midagi omaks võtta, siis ära anna alla – lapsepõlves paned sedasi igal juhul aluse kujuneva inimese korraarmastusele. Ära siis lihtsalt unusta seda kõike mänguliselt õpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles