Arvamus: taskukohane eluase on muutumas luksuseks

, ESTEA.ee konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja, kinnisvara.
Maja, kinnisvara. Foto: SCANPIX

Kui vaatame tänast eluasemeturgu pisut teise nurga alt kui viimasel ajal harjutud on, siis näeme seda, et enamiku kinnisvara omanike unistus, taskukohane eluase on meie elamufondi kiirelt jätkuva vananemisega muutumas luksuseks, leiab Eesti Ehituse Asjatundjad OÜ ( ESTEA ) konsultant Veiko Välja.

Et näha tervikpilti, tuleb taaskord pöörduda ajas tagasi. Eelmise sajandi 60-80ndatel lahendati eluasemeprobleem odavate korterelamute massilise rajamisega. Tolle aja kohta luksuslikud  suurpaneel korterelamud said kiiresti populaarseks ja kõigi mugavustega korter oli linna puitagulist või veelgi kaugemalt tulnute jaoks tõeline hitt. Paljud mäletavad veel seda lugu „Elasin ärklitoas üheskoos ämmaga, õnn tahtis pageda käest…“. Kes linna lagunevatest ja hooldamata puitagulitest välja kolida ei soovinud või saanud, pidid aastakümneid leppima „kõigi ebamugavustega“.

Alates 1990ndate keskpaigast on 60-80ndatel valminud elamufondi tehniline seisukord liikunud järjepidevalt suunas, mis on iga ehitise, olgu siis suurpaneel-, puit-, tellis- või betoonhoone piisava hoolduse ja remondi tegematajätmise puhul paratamatu. Selleks on ilma pikaajalise majanduskavata hoonete tehnilise seisukorra kiire halvenemine, tuues omanikele kaasa korrashoiukulude kontrollimatu kasvu elik ebamõistlikult suured remondi- ja ülalpidamiskulud.

Tarvis kõigile taskukohaseid lahendusi

Täna on paljud spetsialistidki nõutud – kuidas edasi? Kes juurdleb selle üle kas me vajame uut Lasnamäge ehk teisisõnu taskukohaseid eluasemeid või mitte, kes selle üle, kas hoonete lammutamine on paratamatu või kuidas kinnisvara turuväärtus ja hoonete energiatõhususe nõue kõik probleemid lahendab – rekonstrueerimist vajavad hooned korda teeb.

Küsime siis veel ja pakume ka ühtlasi lahendusi. Kas turul on piisaval hulgal erinevatele elanikkonna gruppidele taskukohaseid eluasemeid, mis vastaksid tänapäevastele tehnilise seisukorra ja energiatõhususe nõuetele? Hiljuti meedias edastatud uudis rääkis sellest, et üle poole Eesti korterelamutest vajaksid kohest remonti.  Enamikku neist põhjalikku remonti vajavatest ja tänagi minimaalseid mugavusi tagavatest eluasemetest on enam kui 40-50 aastat tagasi odavalt ja äärmiselt kõikuva ehituskvaliteediga ehitatud. Nende hoonete ülalpidamine ei ole täna enam nii odav kui seda on tervisliku sisekliimaga, rekonstrueeritud või uues energiatõhusas kortermajas ja eramus.

Rekonstrueerimisele alternatiive ei ole

Aastakümnete tagused ebapopulaarsed ja tollal lagunenud puitagulid on täna end heas tempos uuendamas. Puitasumite amortiseerunud ja omanikele üle jõu käinud ülalpidamiskuludega hooned lammutatakse, kuid asemele ei tule kõige odavamad lahendused. Samas on suur osa esialgsetest puitasumitest õnnestunud säilitada, kuid nende remont ja ülalpidamine on miljööväärtuslikul alal tunduvalt kulukam kui tänapäevastel energiatõhusatel korterelamutel.

Kuna alternatiive hoonete säilitamiseks peale tehniliste ülevaatuste, korrapärase hoolduse ja remontimise ei ole, on lahendus lihtne – kui taskukohast ja energiatõhusat uut ehitada ei saa, siis tuleb põhjalikult kaasajastada vana. Täna on see veel enamiku olemasolevate hoonete puhul odavam, kui lammutamine ja selle asemele uue ehitamine.

Siin on mõtlemise koht kõigile korteri- ja koduomanikele, kes praegustes rekonstrueerimist vajavates korterelamutes või ka väikemajades maksavad oma eluaseme eest luksusliku eramu suurusjärgus kütte- ja korrashoiukulusid. Igal juhul tasub oma eluasemega seotud kulud nüüd ja tulevikus kriitilise pilguga üle vaadata. Põhjamaade kogemuse ja standardite kohaselt on hästi hooldatud hoone eluiga keskmiselt 50 aastat, peale mida vajab see elukaare pikendamiseks juba põhjalikumat remonti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles