Õige aeg Harjumaale krunt osta: pakkumisi palju, keskmine hind 44 eurot/m2

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorpaar huvitub kinnisvara ostust.
Noorpaar huvitub kinnisvara ostust. Foto: SCANPIX

Eesti suurima kinnisvaraportaali KV.EE andmetel pakuti tänavu oktoobris Harjumaal müügiks 2805 maatükki. Aastaga kasvas maade müügipakkumiste arv 3%. Maade müügipakkumiste keskmine hind on 44 eurot/m2, mis teeb aastaseks Harjumaa maade hinnalanguseks 18%.

Tallinnas eh turu kõige kallimas ja suuremas piirkonnas vähenes maade pakkumine aastaga 8%. Oktoobris 2015 pakuti portaalis KV.EE Tallinnas müügiks 489 maatükki aastataguse 534 pakkumise vastu. Pakkumisel olevate maade hind oli 139 €/m² ehk aastatagusest 3% enam.

Toimunud keskmise hinna korrektuurist ei maksa paanikasse sattuda ja arvata, et maade turg on languse teele pööranud. Harjumaa pakkumiste arv ja hinnad liiguvad valdade lõikes väga erinevates suundades. Pakkumiste lisandumine ühes ja vähenemine teises piirkonnas võib statistilisi keskmisi oluliselt mõjutada.

Kinnisvarakool OÜ eksperdi Tõnu Toompargi sõnul tuleb aga tõdeda, et maade pakkumishindades on läbi ajaloo olnud alati palju õhku ning reaalsed tehingud toimuvad pakkumishindadest märksa allpool. Seega on pakkumishindade langus ehk tema hinnangul mõningal määral positiivne ning aitab osapooltel hõlpsamalt tehinguni jõuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles