Esimene ainult elektril toimiv linn valmib juba viie aasta pärast?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrienergial toimiv tark maja.
Elektrienergial toimiv tark maja. Foto: www.wernersobek.de

Saksa arhitekt ja insener Werner Sobek leiab, et kui kohe tegutsema hakata, võiks viie aasta pärast valmis olla esimene täielikult elektril toimiv linn.  

Eelmisel aastal sai Sobeki käe all valmis House B10, mis toodab kaks korda nii palju elektrienergiat, kui ise toimimiseks vajab. Selle näidismaja toel saakski Sobeki hinnangul kokku panna terve linna, mis toimib sajaprotsendiliselt elektrienergial, vahendab Treehugger.
Et selline asi võimalikuks saaks, peaks Sobeki hinnangul autotööstus tegema tugevat koostööd ehitajate ja kinnisvaraarendajatega.
Näiteks tema enda näidismaja B10 toodab energiat nii palju, et selle abil saab toita ära kaks elektriautot ja vajadusel aidata naabritki.
Linna tarbeks tuleks kõik seda tüüpi majada panna ühiselt toimima – tootma energiat, mida kõik tarbida saavad.
B10 on ehe näide targast majast, kus kõik käib nupulevajutusega ja on omavahel seotud, samuti ei tekita selline ehitis mingeid jääke.

Kas selline linn ka viie aasta pärast valmis on? See on kaheldav ja ilmselt ei ole ka Sobek valmis seda kohe ehitama hakkama. Tema sõnavõtu mõte on rohkem selles, et tehnoloogiliselt on inimkond säärase linna loomiseks praegusel hetkel juba täiesti valmis. Nüüd peab kellelgi tekkima vaid piisav huvi see mõte ellu viia.

Vaata rohkem infot B10 kohta Werner Sobeki kodulehelt

Kas sulle meeldiks elada vaid elektrienergial toimivas linnas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles