Riia ärikinnisvara – suure ehitusmahu ootel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia
Riia Foto: Arco Vara

Riias on sel aastal aktiivne büroopindade üüriturg, mis on kahandanud vabade pindade valikut. 2015. aastale on iseloomulik madal ehitusmaht, st, et sel aastal on uusi büroopindu ehitatud mahus ainult 5100 m². Büroopindade koguportfoolio hõlmab veidi enam kui 600 000 m².

Arco Vara Läti esinduse ärikinnisvara juht Guntis Kanenbergs märgib, et tulevik on paljulubav, kuna oodata on uute büroohoonete lisandumist. Hetkel on ehitusalust pinda 41 600 m². Need büroopinnad, mille maht ületab 77 000 m², on hetkel projekteerimisel. Lähiaastatel tehakse büroohoonetes ka rekonstrueerimistöid, mille kogumaht on 30 500 m².

Kui Eesti ettevõte soovib osta või rentida Lätis kaubandusruumi, siis mida neile soovitada?

Äripindade tootlikkus on Riias keskmiselt 6,5 – 8,5%. Kõrgem tootlikkus rakendub müügi hetkel varale, millel on suuremad arenguvõimalused. Kõrgem tootlikkus on iseloomulik tööstus- ja tootmiskinnisvarale. Samal ajal on Riia vanalinnale ja Quiet centerile iseloomulik madalam tootlikkus, mis varieerub vahemikus 5 – 6%.

Kui otsitakse üle 1000 m² äripinda, on tõenäoline, et üürnik broneerib selle pinna juba ehitusjärgus, leppides kokku siseplaani ja siseviimistluse. Samuti on võimalik ehitada ise, kuid see on pikaajalisem ja keerukam protsess. Sarnane on olukord kaubanduspindade ja tööstushoonetega.

Eesti firmasid huvitab kindlasti see, kas välisfirmadele seatakse Riias kinnisvara osas piiranguid? Kinnisvaraga mitteseonduvale valdkonnale spetsialiseeruv ettevõte, kes otsustab ehitada või osta omaenda tarbeks hoone, seisab tihti silmitsi aega ja teadmisi nõudvate olukordade ees. Välisfirmadele, mis ei ole registreeritud Euroopa Liidus, kehtivad piirangud Lätis äripinna ostmisel; sama kehtib ka mitut tüüpi maale ja metsale. Samas Euroopa Liidu liikmesriikides registreeritud ettevõtetele kehtivad samad tingimused, mis Läti firmadele.

Kui Eesti firma soovib leida Lätist kaubanduspinda, siis nõuetele vastava pinna leidmine ei ole üldse lihtne, eriti siis, kui seda tehakse välismaalt ning ei teata hinnaklasse. Arco Vara saab aidata nii hinnainfo kui ka turuspetsiifilise infoga.

Võrdluseks - mis toimub Tallinna büroopindade turul?

Kuni 2010. aasta suveni oli uusi kontoripindu piisavalt ning potentsiaalsed üürnikud said erinevate asukohtade ning hoonete vahel valida. 2013. aasta lõpuks muutus Tallinna kesklinna äripiirkonna A-klassi ärikinnisvara defitsiitseks. Uute kesklinna ärihoonete väljaüürimine kulges üle ootuste kiiresti. Näiteks olid Tatari tänava ning Tartu mnt 50a uute elu- ja ärihoonete äripinnad välja üüritud juba enne ehituse lõpetamist 2014. aasta algul. Samaks ajaks oli üürniku leidnud enamus Mäealuse tn 2 asuva Tehnopolise ca 9 000 m2 büroopinnast. Rohkem kui 5 000 m2 suletud netopinnaga Metalli ärimaja oli juba septembri lõpuks kogu ulatuses välja üüritud, kuigi valmis alles 2014. a viimases kvartalis. 2015. aasta I kvartali seisuga on suudetud suurem osa uute büroohoonete pinnast välja üürida.

Tallinna büroohoonete keskmine vakantsus on praegu hinnanguliselt 5-8%. Kuigi turu keskmise vakantsuse hindamine ning arvestamine on üsna komplitseeritud, võib öelda, et kesklinna uued ja prestiižsed hästi lahendatud parkimisega büroohooned on pea 100%-liselt välja üüritud. Kui Tallinna kesklinna uuemate kontorihoonete vakantsete pindade osakaal püsib tervikuna 0-5% vahel, siis B-klassi pindade vakantsus on kesklinnas suurenenud (v.a A-asukohaklassiga büroohooned). Vanemate, keskusest kaugemate, halbade parkimis- ja ühistranspordivõimalustega büroohoonete vakantsus võib ületada isegi 25%. Osade uute äärelinna kontorihoonete üürnikega täitmine kulgeb suurte raskustega ning isegi üürihinna langetamine pole tekitanud huvi nende pindade vastu.

Büroode üürihind ja vakantsus sõltub tugevalt konkreetse hoone asukohast, seisukorrast ja parkimisvõimalustest. A-kvaliteediklassi büroohoonete üürihinnad algavad Tallinnas 8 eurost ruutmeetri kohta, kuid jäävad valdavalt vahemikku 12-17 eurot ruutmeetri kohta. B-asukohaklassi A-kvaliteediklassiga büroopindade üürihinnad jäävad vahemikku 8 – 12 €/m2. B-kvaliteediklassiga büroohoonete üürihinnad jäävad vahemikku 5 – 10 €/m2 sõltuvalt asukohast ja C-kvaliteediklassiga büroopinnad jäävad hinnavahemikku 2 – 8 €/m2 sõltuvalt asukohast

Arco Vara büroopindade turu prognoos

Aktiivne büroopindade arendamine toob juurde 2015. Aasta II – IV kvartalis vähemalt 60 000 ruutmeetrit uut kontoripinda, mis tähendab pakkumise olulist suurenemist ja valikuvõimaluse laienemist üürnikele. Uutele A-klassi pindadele kolivad enamasti B-klassi büroopindadelt tulevad ettevõtted. Üürnikud saavutavad hinna ja -tingimuste läbirääkimisel üha suurema jõu nii A- kui ka B- ja C-klassi üüripindadel.

Kui maailmamajanduse olukord, büroohoonete arendajate ja arenduste finantseerijate riskivalmidus püsib stabiilsena, täidetakse praegu ehitamisel olevad uued büroohooned pooleteist või kahe aastaga, kuid vanemate büroohoonete vakantsus suureneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles