Eestlased käivad pigem vannis kui duši all

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AVAR VANNITUBA. Lahedalt mahuvad ära nii kapp, kus iga majapidamisese käib täpselt välja mõõdetud riiulile, kui ka uhke kivisse valatud vann.
AVAR VANNITUBA. Lahedalt mahuvad ära nii kapp, kus iga majapidamisese käib täpselt välja mõõdetud riiulile, kui ka uhke kivisse valatud vann. Foto: Sille Annuk

Gustavsbergi Balti riikides tehtud vannitoauuring annab ülevaate, kui sarnased või erinevad on oma vannitoaeelistuste ja kasutusharjumuste poolest Baltikumi elanikud.

Uuring näitas, et eestlastele meeldivad ka vanniprotseduurid ning seetõttu armastatakse Eesti kodudes pigem vanni kui dušikabiini.

Kuigi suurem osa uuringus osalenud eestlastest pidasid kõige maitsekamaks kasutada kujunduses skandinaavia stiili ja heledaid värve, jäi eestlaste skandinaavia-lembus alla teiste Balti riikide esindajate skandinaavia-stiili eelistusele. Leedulaste puhul on see näitaja 55%, lätlastel 47% ja eestlaste puhul 45%. Võrreldes teiste rahvustega on eestlased soosivamad aasiapärase kümblusruumi suhtes.

33% vastanud eestlastest on nõus tuntud disaineri toodangu eest rohkem maksma, lätlastest oli sellega nõus aga 20% ja leedulastest vaid 12%. Hinnatundlikud leedulased olid ka kõige rohkem valmis ostma vannitoatarbeid internetipoest.

Leedulased eelistasid vannitoas näha dušikabiini ja seina külge kinnitatud WC-potti, mis viitab nende avatusele uuendustele. Enim ihkasid vastajad Leedust endale mullivanni, kus oleks kaaslasega mõnus aega veeta. Ei saa mainimata jätta, et Leedu rahvas on kõige rikkam vannitubade arvu osas. Kaht vannituba omab 19% leedulastest, 13% eestlastest ja vaid 7% lätlastest.

Gustavsbergi uuringu tulemuste kohaselt on lätlased Balti rahvastest kõige konservatiivsemad. Nemad eelistavad klassikalist vanni ja WC-potti. Lätlaste jaoks on olulisim teha ära vannitoas igapäevased toimetused ja kuigi kaua seal aega ei veedeta. Küll tuleb kiita lõunanaabreid julgete värvigammade soosimises – Läti rahvast võlusid lisaks põhjamaistele heledatele värvidele ka rohelised ja oranžid toonid, mis eestlastele ega leedulastele sugugi meelt mööda ei olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles