Põhjalik juhend: kas sina kasutad oma nõudepesumasinat õigesti?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõudepesumasin
Nõudepesumasin Foto: SCANPIX

Nõudepesumasina majjatoomine vähendab majapidamistööde hulka tuntavalt, aga et sest masinast maksimaalset tulu saada, pead õppima seda õigesti kasutama. 

Mida tohib ja mida ei tohi nõudepesumasinaga teha, õpetab portaal RealSimple.

Jah
Loo konkreetne plaan ja seda juba esimesel korral, kui masinat kasutad. Mõtle järele, mida seal kõige sagedamini pesema hakkad, ja sellest lähtuvalt kujunda nõude parim võimalik paigutus. 

Ei
Ära paiguta taldrikuid masinasse läbisegi, vaid vastavalt suurusele: pisemad taldrikud olgu eespool, veelabadele lähemal, suuremad kaugemal. 

Jah
Organiseeri söögiriistad neile mõeldud korvis liigi kaupa. Noad-kahvlid paiguta teradega allapoole, lusikaid vaheldumisi - kui need on kõik ühtpidi teineteise kaisus, ei lähe nende põhjad hästi puhtaks.

Ei
Taldrikute loputamisel pole tänapäevaste masinatega enam mingit mõtet - need suudavad toidujäätmetega suurepäraselt toime tulla. Üks erand siiski endiselt on: riis. See võib masina tiivikud ja filtri ummistada. 

Jah
Pane masin ööseks pesema, siis ei ole sul hommikul vaja tegeleda sellega, et üks või teine asi on räpane ja vajab küürimist.

Ei
Ära tühjenda masinat ülevaltpoolt allapoole. Võta enne käsile alumine riiul, sest kui ülemisel on nõudele kogunenud vett, teed alumisel riiulil asuvad esemed uuesti märjaks. 

Jah
Jäta nõudepesumasin pigem pisut tühjaks - hullem on, kui selle nõudega liiga üle kuhjad, siis on tulemuseks masinatäis pooleldi puhtaid nõusid, mille külge igasugu sodi kinni kuivanud on. 

Ei
Ära vali lühemaid ja säästlikumaid tsükleid, kui tead, et tegelikult vajavad masinasse pistetud nõud intensiivpesu. Nõude mitmekordne ülepesemine nullib nagunii säästu, mida esialgu saavutada lootsid. 

Jah
Nõudepesumasin vajab aeg-ajalt puhastust - päris kindlasti tuleb puhastada filtreid ja veelabade avasid, aga ka ukse kummitihendit ja pesuainesahtlit. Läbipesuks sobib hästi äädikas. 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles