Kinnisvarapettus: unistuste korter osutus labaseks trikiks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter New Yorgis.
Korter New Yorgis. Foto: SCANPIX

Üürikorterit otsides ei mõtle ilmselt kuigi paljud, et võivad valusalt petta saada, ometi võib selliseid olukordi siiski ette tulla.  

Ameeriklane Allyssa Munro otsis endale üürikorterit juba mõnda aega. «Nagu iga teine iseseisvat elu alustav noor inimene ei jõudnud ma ära oodata, et saaksin kolida vanematekodust New Yorki, oma isiklikku korterisse. Mul oli olemas kõik: tore korterikaaslane, palju mööbliesemeid, mõned kodumasinad. Puudu oli ainult sobiva hinnaga suurepärane korter. Kõlab lihtsalt, eks?» kirjutab Allyssa veebiportaalis HouseBeautiful.

Mitme kuu pärast kroonis noore inimese otsinguid lõpuks edu – suurepärase korteripakkumise leidis ta üsna ootamatust kohast, kuulutusteportaalist Craigslist, millel on üsna vastuoluline kuulsus. «See ei saa ju NII halb olla, sisendasin ma endale, kui leheküljele riputatud kuulutusi lappasin. Kuna paar mu sõpra olid just sealtkaudu leidnud väga head töökohad ja olid endiselt täie tervise juures, olin ka sobiva korteri sealtkaudu leidmise suhtes üsna optimistlik,» kirjutab Allyssa.
Ja seal see oligi: kahe magamistoaga korter Brooklynis. Ideaalne asukoht ja hind, kõik oli täiuslik.

«Saatsin info kohe edasi oma tulevasele korterikaaslasele ja hakkasin omanikuga suhtlema. Kirjeldasin end ja oma kaaslast võimalikult heast küljest, panin kirja teele ja jäin ärevusega vastust ootama. Hommikul see saabuski,» jätkab noor naine

Kõik näis täiuslik: korteriomanik jättis endast väga asjaliku, asjatundliku ja ettevaatliku inimese mulje, kes tundus olevat selgelt huvitatud sellest, et mõlema osapoole huvid kindlalt kaitstud oleksid. Omanik palus vaid paari täpsustust, et uurida üürihuvilise tausta, sealhulgas ka krediidiinfot. Sellele, miks ta nii vara soovib nii põhjalikke andmeid, oli omanikul selgitus varrukast võtta: nimelt olevat ta varasemalt petta saanud ja soovivat tagalat kindlustada ja välja selgitada, et üüriline ka maksejõuline on.

Allyssa saatis õhinal kõik, mis palutud, ja jäi vastust ootama.

Seda ta aga ootama jäigi. «Kui olin proovinud teda mitu korda tulutult tabada, muutusin ärevaks. Lõpuks jõudis mulle kohale – tõenäoliselt olen ma väga valusalt petta saanud. Guugeldasin jupikesi tema esimesest kirjast ja kohe sai mulle selgeks, et tegemist on pettusega. Väidetava korteriomaniku eest hoiatasid paljud,» meenutab Allyssa hetke, kui taipama hakkas, et ilmselt on tema lahkelt jagatud andmeid väga kurjasti kasutatud. Pangakonto seisu kontrollides selgus, et tal on õigus: alles äsja oli tema krediitkaardiandmeid kasutatud selleks, et teha Amazonist ja mitmetest kauplustest sisseoste ligi tuhande euro eest.

Täna, paar kuud pärast valusat õppetundi, on Allyssa raha tema pangaarvel tagasi. Ta tunnistab, et petise kohta ta politseisse avaldust ei teinud. «Mul on lihtsalt liiga häbi. Püüan oma eluga edasi minna ja selle kogemuse unustada,» ütleb noor naine.
Mida Allyssa sellest kogemusest õppis? «Tõenäoliselt seda, et kui miski internetis pakutavast näib liiga hea, et tõsi olla, siis see ilmselt seda ka on,» ütleb ta.

​Kas teie olete korteri üürimisel sedasi petta saanud? Või on teid üürileandjana petetud? Räägi oma kogemustest kommentaariumis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles