Uurimus: pidev koristamine on üllataval põhjusel kahjulik

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristamine.
Koristamine. Foto: SCANPIX

Me oleme üles kasvanud teadmisega, et enda järelt tuleb koristada ja punkt. Nüüd selgub aga, et see uskumus ei pea paiga – hoopis segamini kodud ja kontorid on need, kus imed juhtuvad.

USA Minnesota ülikooli psühholoog Kathleen Vohs viis läbi uurimuse, millest selgub, et pisut segamini keskkonnas on inimesed palju loomingulisemad ja suudavad toota palju põnevamaid ideid, vahendab CountryLiving.

Oma uurimuses testis Vohs erinevate töökeskkondade mõju inimkäitumisele. Osana uurimusest paluti katsealustel käia välja erinevaid kasutusalasid ping-pongi pallidele. Sõltumatud kohtunikud hindasid väljakäidud ideid ja tõdesid, et need, kes töötasid kaootilises ja segamini keskkonnas, pakkusid palju põnevamaid lahendusi kui need, kelle töökeskkond oli piinlikult puhas.

Veendumaks, et tulemus ei olene lihtsalt konkreetselt kahest ruumist, tehti sama katset kokku kuues erinevas keskkonnas ja tulemus jäi ikka samaks.

«Koristamata keskkond näib aitavat inimestel harjumuspärastest käitumismustritest vabaks murda ja asju värske pilguga vaadata, seevastu piinlikult puhas keskkond suunab inimesi tegema turvalisi, järeleproovitud valikuid,» ütleb Vohs.

Seega järgmine kord, kui maast-madalast valjult kõnelema harjutatud sisemine hääl sulle ütleb, et kodu ja kontor peavad särama ja läikima, püüa teda vaigistada. Väike segadus on hea – sellises keskkonnas elades ja töötades võid ennastki oma loomingulisusega üllatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles