8 asja, mida võimalikud ostjad su kodu juures vihkavad

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakler maja tutvustamas. Pilt on illustreeriv.
Maakler maja tutvustamas. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Sinu jaoks on su kodu muidugi kullakallis, aga kui ta ükskord müüki paned, võivad paljud selle detailid võimalikke huvilisi kohutavalt häirida. Näiteks need kaheksa alljärgnevat punkti.

Halvad lõhnad
See on väga subjektiivne – sinule võib-olla meeldib see koeralõhn, mis sind tuppa astudes tervitab, ja sa ei pea seda haisuks, aga võimalik ostja võib olla teist meelt. Kui kodu müüma hakkad, võta kõrvale keegi, kes sulle ilustamata tõtt räägib, ja küsi, kas su kodus on kusagil ebameeldivat lõhna. Ettevaatlik ole, kui su kodus on loomad, palju vaipkatteid, teed palju süüa ja õhupuhasti ei tööta korralikult, kui vannituba kipub niiske olema. Pööra nendele punktidele tähelepanu ja katsu puudused kõrvaldada. Enne kodu näitamist küpseta kooki, pane vähese veega keema tsitrusekoori või kasuta õhuvärskendajat.

Räpane kodu
See ei pane vist küll kedagi imestama. Samas saab siingi teha vahet: elutoas vedelevad lastelelud ei häiri nii väga, seda eriti siis, kui lastel parasjagu mäng pooleli on, aga räpasele köögile ja vannitoale vabandused puuduvad. Korista kodu alati, kui tead, et keegi on seda vaatama tulemas.

Halvasti valgustatud ruumid
Keegi ei taha poolpimedas kodus ringi kobada, seda eriti siis, kui ta kaalub selle ostmist. Hämar valgus tekitab tunde, et püüad mingeid puudusi varjata. Kui kodu näitamine langeb pimedasse aega, pane põlema kõik laetuled ja valgusta elamine nii hästi kui võimalik.

Liiga kõnekad pinnad
Kui tead, et sa enam pikalt selles kodus ei ela, korja seintelt oma pere fotod. Huvilisel on raske kujutada end elamisse, kus igal pool vaatavad vastu märgid praegusest omanikust ja tema pere ajaloost.

Kole õueala
Kui elad kortermajas, ei saa sa muidugi üksi suurt midagi ära teha, aga eramaja müümisel pead kandma hoolt selle eest, et ka aed oleks korras. See on esimene asi, mida huviline su majast näeb, ja kui aed on hoolitsemata, rikub see üldmulje enne, kui ta maja sisemust näha jõuab.

Kõledad esikud
Esik jätab esmamulje maja interjöörist, on visiitkaardiks. See peab mõjuma soojalt, sõbralikult ja kutsuvalt. Lisa kusagile näiteks vaasitäis lilli. Korja jalust jalatsihunnikud ja nagist liigsed ülerõivad.

Lemmikloomad
Paljud inimesed on allergilised, paljud lapsed kardavad neid. Püüa lemmikloom kodu näitamise ajaks kusagile eest ära paigutada, saada ta näiteks mõne pereliikmega õue, kui võimalik.

Sina ise
Oled kindlasti väga tore inimene, aga võimalik ostja ei taha, et lootusrikkalt ta silma all siiberdad, kui tema su elamisest täit pilti saada üritab. Kui kasutad maakleriteenust ja oled kodu näitamise ajal ise kohal, püüa olla märkamatu. Kui müüd kodu ise, tee huvilisele tutvustav tuur ja luba tal siis pisut omapäi ringi vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles