Galerii: kommunismi kõige jõledamad maamärgid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannia üks nimekamaid arhitektuurikriitikuid Owen Hatherley räägib oma intervjuus portaalile DeepBaltic oma uudisteosest Landscapes of Communism, vastates teiste hulgas ka küsimusele, millised kommunismiaja ehitised on tema meelest eriti koledad.

Foto: Vikipeedia

«Millest alustada? Mõned on ikka uskumatult jõledad,» kommenteeris kriitik. «Aga näiteks Moskva kuulus seitsmest pilvelõhkujast koosnev hoonete grupp, mis kannab hüüdnime Seitse Õde, on mu meelest ühtaegu nii kole kui ka huvitav,» rääkis ta.

Foto: Vikipeedia

«Sama käib ka Riia Teaduste Akadeemia hoone kohta. Või siis Berliini Nikolaiviertel, mingi veider 80ndatel loodud nö. vana Berliini taasloomine - täiesti naeruväärsed, ent samas kuidagi võluvad hooned,» toob kriitik näiteid.

Foto: Vikipeedia
Foto: Vikipeedia

«Mõned hooned on täiesti pöörased ja näiteks Moskvas asuv Punaarmee teatrimaja on ehe väga halvast, kirjaoskamatust arhitektuurist. Kuid on vaid üks, mis minu arust on jõleduselt ületamatu: Bucharesti parlamendihoone,» rääkis ta.

Foto: Vikipeedia

Oma teoses räägib Harteley ka Eestist: näiteks Maarjamäe memoriaalil on sovetiaja mälestusmärkide peatükis oluline roll. Loe ka täismahus ingliskeelset intervjuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles