Pihtimus: viis asja, mida oleksin pidanud teadma enne, kui kodu ostsin

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõtle enne, kui ostad.
Mõtle enne, kui ostad. Foto: SCANPIX

Üks majaomanik pihib, et kuigi ta tegi enne oma kodu ostmist tohutu eeltöö, jäi siiski viis asja, millest keegi kusagil ei rääkinud, aga mida iga kinnisvaraostu plaaniv inimene ometi teadma peaks. 

1. Sa ei pea tingimata ostma

Me kasvame üles ühiskonnas, kus kinnisvaraost on iseenesestmõistetav samm. See ei pea olema maja, aga korter peaks igal täiskasvanul või perel vähemasti olema – isiklik, mitte üüritud. Tegelikult ei pea. Räägitakse, et kodu omamine on väga kasulik investeering tulevikuks, aga see pole tõsi. Kinnisvara, eriti maja, neelab aastate jooksul mitu korda rohkem raha kui üüripind. See ei tähenda, et oma kodu ei peaks ostma, aga see pole tegelikult nii ratsionaalne otsus, nagu üritatakse väita.

2. Kui kodu ostad, siis aastateks

Räägitakse, et otsuse langetamine pole nii kaalukas samm, sest võid ju alati müüa. See ei pruugi aga tegelikult sugugi nii lihtne olla – sa tead ju küll seda ja teist, kes müüb oma korterit või maja juba üle aasta. See, et sind su praegune kodu ühel hetkel absoluutselt võlus, ei tähenda, et see sinu müügisoovi korral kellelegi teisele kärmelt meeldima hakkaks. Seega mõtle oma tulevikuplaanid enne ostu väga täpselt läbi ja kaalu, kas see on koht, kuhu saad jääda aastateks.

3. Ära liialda

Sageli räägitakse sellest, kuidas pole arukas osta liiga väikest elamispinda, sest pere võib suureneda ja ruumi kiiresti väheks jääda. Väga vähe võetakse jutuks aga see, et samuti pole arukas osta liiga suurt kodu. Lahmaka kinnisvara ülalpidamiskulud on automaatselt suuremad, selle korrashoid võtab rohkem aega ja energiat ning lõppkokkuvõttes ei tasu see ära. Seega ära osta liiga väikest, aga ka mitte liiga suurt kodu. 

4. Kauple, palju jaksad

Vähene kinnisvara läheb müügiks hinnaga, mida selle eest esialgu küsitakse. Esmakordsed koduostjad seda aga sageli ei tea. Nii et tingi, kuidas jaksad, sest tõenäoliselt pole müüja algusest peale arvestanud, et ta oma pakutava kinnisvara eest esialgu küsitud hinna saab. 

5. Säilita kainet mõistust!

Peaaegu kõik koduotsijad teevad selle vea, et kui pealtnäha õige koht on leitud, muutuvad nad emotsionaalselt liiga seotuks enne, kui tehing on lõplikult tehtud. Sageli hakatakse kõike juba vaimusilmas ümber kujundama, valitakse köögimööbli värvi ja paigutatakse diivanit, kuigi paberid on allkirjastamata. Kuna sel teel võib ilmneda palju takistusi, näiteks ilmsiks tulla varjatud probleeme, siis püüdke säilitada kainet mõistust seni, kuni võtmed teil kindlalt peos on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles