Küttekuludeta maja toob omanikele sisse kopsakaid summasid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: SCANPIX

Paar, kes lasi endale ehitada küllalt kuluka loodussõbraliku maja, naudib nüüd tehtud töö vilju: nimelt puuduvad nende kodul küttearved ja ka vee eest tasuvad nad imevähe. Hiljuti aga tõi päikeseenergial toimiv elamu neile sisse 2000 eurot.

Britid Tim ja Margaret Willcox kulutasid oma maja ehitamisele enam kui pool miljonit eurot, aga tõdevad nüüd, et tulemusega rohkem rahul olla vist ei saakski, vahendab Daily Mail. Nimelt toimib nende kodu väikese elektrijaamana ja mis neil üle jääb, see läheb kasutamiseks kogukonnale. Seetõttu on neil riigilt saada tšekk pisut enam kui 2000 eurole. 

Eramu katust katavad kaht sorti päikesepaneelid: ühed varustavad kodu sooja veega ja tänu neile on veearved 60 protsenti väiksemad kui muidu oleksid. Teistest paneelidest saab maja kogu oma elektrienergia ja nagu selgub, jääb seda teistele jagamiseks ülegi. 

Samuti kasutatakse ära vihmavesi: see läheb tualetipottide loputuskastidesse. 

Esmaklassiliselt soojustatud maja ehitamiseks sai Tim inspiratsiooni rootslastelt - Rootsis on seda tüüpi ehitised juba üsna levinud. Ta tõdeb, et maja ehitamine läks kalliks, aga arvestades igakuist säästu maja ülalpidamiskuludelt ei oska ta seda väljaminekut kahetseda. 

Vaata fotosid supermajast Daily Maili koduleheküljelt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles